Lone Møller (S) stillede § 20-spørgsmÃ¥l S 2619 – Samling: 2006-07 – af 6. februar 2007 om ændring af transseksuelles sygesikringsbevis og pas til justitsminister, Lene Espersen, der svarede den 14. februar 2007.
Spørgsmålet
Vil ministeren oplyse, hvordan man i de nordiske lande forholder sig til transseksuelle, som ikke har fået foretaget et kønsmodificerende indgreb, men en medicinsk kastration – i forbindelse med ændring af sygesikringsbevis og pas?
Svaret
For så vidt angår spørgsmålet om de øvrige nordiske lande henviser Justitsministeriet til Indenrigs- og Sundhedsministeriets svar af 12. februar 2007 på spørgsmål nr. S 2618 fra samme spørger, hvoraf det bl.a. fremgår, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har anmodet Udenrigsministeriet om via de danske repræsentationer at bidrage til besvarelsen, og at Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil sende bidraget direkte til spørgeren, når det foreligger.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har over for Justitsministeriet oplyst, at anmodningen til Udenrigsministeriet omfatter både spørgsmålet om pas, som hører under Justitsministeriets område, og spørgsmålet om sygesikringsbeviser, som hører under Indenrigs- og Sundhedsministeriets område. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har endvidere oplyst, at ministeriet vil redegøre for den danske ordning vedrørende sygesikringsbeviser direkte over for spørgeren.
For så vidt angår den danske ordning på pasområdet kan Justitsministeriet oplyse, at justitsministeren i medfør af paslovens § 1, stk. 2, fastsætter de nærmere regler for udstedelse af pas til danske statsborgere. Pas udfærdiges på pasblanketter, der er godkendt hertil af Rigspolitiet, jf. pasbekendtgørelsens § 5, stk. 2.
De oplysninger, der er indeholdt i passet, følger af specifikationerne i ICAO (International Civil Aviation Organization), doc. 9303, part 1, sixth edition. For så vidt angår kønsangivelsen i passet, fremgår det af specifikationerne, at indehaverens køn skal fremgå ved angivelse af et enkelt bogstav, og at der kan angives F (for female), M (for male) og X (for unspecified).
Kønsangivelsen i passet skal tjene til identifikation af det biologiske køn, og dette gælder efter Justitsministeriets opfattelse uanset, om pasindehaveren umiddelbart fremtræder som det modsatte køn, idet det bl.a. vil kunne give unødige problemer ved paskontrollen, hvis pasindehaverens biologiske køn ikke er i overensstemmelse med kønsangivelsen i passet.
På den baggrund kan transseksuelle, som har fået foretaget en medicinsk kastration, men ikke et kønsmodificerende indgreb, alene få udstedt pas med en kønsangivelse, der svarer til personens biologiske køn.
* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.