LGBT Danmark forsøgte med en henvendelse den 20. januar 2015 til Sundhedsstyrelsen af få afklaring på definitionen på forskellige transrelevante ord/begreber. Sundhedsstyrelsens svar den 27. januar 2015 bragte ingen afklaring.
LGBT Danmarks skrivelse af 20. januar 2015 gengives herunder og i fortsættelse heraf svaret den 27. januar 2015 fra Sundhedsstyrelsen.
* * *
Tirsdag, den 20. januar 2015.
Sundhedsstyrelsen
LGBT Danmark er skuffet over, at Sundhedsstyrelsen ikke har svaret på de konkrete spørgsmål om definitioner, som vi stillede i foreningens høringsskrivelse af 8. august 2014 til Sundhedsstyrelsens udkast til vejledning om udredning og behandling af transkønnede.
LGBT Danmark må konstatere, at der såvel blandt transpersoner og foreninger, som hos offentlige myndigheder og folketingsmedlemmer er uklarhed over betydningen af transrelaterede ord/begreber.
Da Sundhedsstyrelsen nok er den offentlige myndighed, der har mest med transforhold at gøre, men nu har udstedt vejledningen, foreslår foreningen, at styrelsen laver et bilag til vejledningen med definitioner, således at der kan skabes afklaring af betydningen af disse ord/begreber.
Såfremt Sundhedsstyrelsen ikke vil dette, så anmoder foreningen om snarest at få oplyst, om styrelsen deler landsforeningens definitioner af følgende transrelaterede ord/begreber. Er dette ikke er tilfældet, ønskes Sundhedsstyrelsens definitioner oplyst.
- Biologiske køn
En persons biologiske køn defineres af bl.a. kromosomer, kønskirtler, kønshormoner, indre og ydre kønsorganer og sekundære kønskarakteristika. Nyfødte børn har i de fleste tilfælde et entydigt køn og tildeles derfor enten drenge- eller pigekøn. - Juridisk kønsskifte
Tildeling af nyt personnummer til en person, som oplever sig som tilhørende det andet køn. -
Kønsidentitet
Den enkelte persons vedholdende indre og individuelle oplevelse af 1. sit køn – hvilket- måske, måske ikke svarer til det ved fødslen tildelte køn – og
- sin krop – hvilket, hvis muligheden er til stede, kan indebære ændringer af kroppens udseende eller funktion gennem medicinsk, kirurgisk eller anden behandling – og måder at udtrykke sit køn på herunder påklædning, tale og manerer.
- Kønsmodificerende behandling
Behandling med kønshormoner, operativ ændring af kønsorganer og sekundære kønskarakterer. - Kønsskifte
Kort betegnelse for henholdsvis operativt kønsskifte og juridisk kønsskifte og for begge, når disse foregår i forlængelse af hinanden. -
Kønsskifteoperation
Operative indgreb og behandling med kønshormoner for at tilpasse den transkønnedes krop, så den i størst mulig udstrækning svarer til personens oplevede køn.- Fra mand til kvinde – MtK: Behandling med kvindelige kønshormoner og operativ tildannelse af en skede, hvorunder penis, pung og testikler fjernes.
- Fra kvinde til mand – KtM: Behandling med mandlige kønshormoner og operativ fjernelse af livmoder og æggestokke og eventuelt også af brysterne, samt muligvis tildannelse af en penis.
- Operativt kønsskifte
Se: Kønsskifteoperation. - Transkønnet/transkønnede
Fællesbetegnelse om personer hvis kønsidentitet eller kønsudtryk i større eller mindre grad ikke er i overensstemmelse med det køn, de blev tildelt ved fødslen. At være transkønnet har ikke noget med seksuel orientering at gøre. - Transperson
Se: Transkønnet/transkønnede. - Transseksuel/transseksualitet
En person, hvis kønsidentitet ikke svarer til det ved fødslen tildelte køn, men som føler sig som tilhørende det modsatte køn.
Nogle, men ikke alle ønsker at leve som og blive anerkendt som tilhørende det modsatte køn, og nogle, men ikke alle, ønsker behandling med kønshormoner og/eller kirurgiske indgreb for at ændre sin krop, så den bliver så identisk som muligt med det ønskede køn.
Med venlig hilsen
Linda Thor Pedersen
Landsledelsesmedlem
Transpolitisk talsperson
LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.
* * *
Svaret fra Sundhedsstyrelsen
LGBT Danmark
Pr mail
27. januar 2015
Vedr. definitioner
LGBT Danmark har i brev af 20. januar 2015 foreslået, at Sundhedsstyrelsen laver et bilag til vejledningen om udredning og behandling af transkønnede med definitioner, således at der kan skabes afklaring af betydningen af disse transrelaterede ord og begreber.
Sundhedsstyrelsen kan i den forbindelse oplyse, at Sundhedsstyrelsen i vejledningen om transkønnede har defineret de ord og begreber, som Sundhedsstyrelsen har fundet nødvendige for forståelsen af vejledningen for så vidt angår, hvordan sundhedspersoner udviser omhu og samvittighedsfuldhed i forbindelse med udredning og behandling af transkønnede.
Sundhedsstyrelsen finder ikke umiddelbart behov for yderligere definitioner for forståelse af vejledningen eller i øvrigt, og forholder sig derfor ikke til LGBT Danmarks forslag hertil.
Med venlig hilsen
Jette Vind Blichfeldt
* * *
Skrivelsen fra LGBT Danmark i pdf-format.
Svarskrivelsen fra Sundhedsstyrelsen i pdf-format.