American Psychiatric Association – APA pÃ¥begyndte i 2008 en revision af Manual for Diagnosis of Mental Disorders – DSM-V eller DSM-5, som forventes at træde i kraft i 2012.
Den 10. februar 2010 offentliggjorde APA et udkast til bl.a. afsnittene om kønsidentitetsforstyrrelse.
Herunder en oversættelse til dansk af afsnittene om kønsidentitetsforstyrrelse. Der tages forbehold for oversættelsen, og da de dengang anførte links ikke mere virker (1. november 2015), er der ingen reference til den originale engelsksprogede tekst.
Tina Thranesen.
* * *
- En udtalt inkongruens mellem ens oplevede køn/kønsudtryk og det tildelte køn af mindst 6 måneders varighed som manifesteret ved mindst 6 af de følgende indikatorer (inklusiv A1):
- et stærkt ønske om at tilhøre det andet køn eller en insisteren på, at han eller hun er det andet køn,
- hos drenge en stærk trang til at iføre sig det andet køns tøj/transvestisme eller simulering af feminin påklædning;
hos piger en stærk trang til at iføre sig typisk maskulin påklædning og en stærk modstand mod at bære typisk feminin påklædning, - en stærk trang til at være den modsatte kønsrolle i leg og rollespil,
- en stor forkærlighed for det legetøj, spil og aktiviteter, der er typisk for det andet køn,
- en stor tiltrækning for at have legekammerater af det andet køn,
- hos drenge en stærk afvisning af typisk maskulint legetøj, spil og aktiviteter og en afsky for fysisk kontaktleg;
hos piger en stærk afvisning af typisk feminint legetøj, spil og aktiviteter, - en stærk afsky for ens kønsanatomi,
- et stærkt ønske om primære og/eller sekundære kønskarakteristika, som stemmer overens med ens oplevede køn.
Med en kønsudviklingsforstyrrelse.
Uden en kønsudviklingsforstyrrelse.
302.6 Kønsidentitetsforstyrrelse hos unge eller voksne
Kønsinkongruens (hos unge og voksne)
- En udtalt inkongruens mellem ens oplevede køn/kønsudtryk og det tildelte køn, af mindst 6 måneders varighed, som manifesteret ved 2 af de følgende indikatorer:
- en udtalt inkongruens mellem ens oplevede køn/udtrykte kønskarakteristika og primære og/eller sekundære kønskarakteristika (eller hos unge, de forventede sekundære kønskarakteristika),
- et stærkt ønske om at blive fri for ens primære og/eller sekundære kønskarakteristika på grund af en udtalt inkongruens med ens oplevede køn/kønsudtryk (eller hos unge, et ønske om at forhindre udviklingen af de forventede sekundære kønskarakteristika),
- et stærkt ønske om primære og/eller sekundære kønskarakteristika tilhørende det anet køn,
- et stærkt ønske om at tilhøre det andet køn (eller et alternativt køn forskelligt fra ens tildeltekøn),
- et stærkt ønske om at blive behandlet som det andet køn (eller et alternativt køn forskelligt fra ens tildelte køn),
- en stærk overbevisning, at man har de typiske følelser og reaktioner som det andet køn (eller et alternativt køn forskelligt fra ens tildelte køn).
Subtyper
Med en kønsudviklingsforstyrrelse
Uden en kønsudviklingsforstyrrelse
302.6 Kønsidentitetsforstyrrelse ikke specificeret
Eventuelle ændringer er stadig under overvejelse af arbejdesgruppen.
* * *
Kommentarer af Tina Thranesen.
Kønsidentitetsforstyrrelse – Gender Identity Disorder – ændres til Kønsinkongruens – Gender Incongruence – hvilket vil sige
mangel på overensstemmelse/kønsuoverensstemmelse mellem det ved fødslen tildelte køn og det oplevede køn/kønsudtryk. For en ordens skyld skal det bemærkes, at i selve fortegnelsen anvendes stadig de gamle betegnelser, idet det jo er et forslag. Når/hvis forslaget bliver vedtaget, vil fortegnelsen også blive ændret.
Der anvendes de engelske ord gender i stedet for sex, hvilket tydeliggør, at det drejer sig om kønnet og ikke om det seksuelle. Har ikke samme betydning i dansk sprogbrug.
Generelt er de diagnostiske kriterier kortet ned og fremtræder nu algoritmisk (trin for trin) og mere specificeret forhold til DSM-IV.
F.eks. er direkte navngivning af primære kønsorganer og vandladningsadfærd udeladt. Omtale af seksuel orientering er ligeledes udeladt.