LGBT Danmarks skrivelse den 16. februar 2016 til Rigspolitiet om registrering af hadforbrydelser.


LGBT Danmark sendte den 16. februar 2016 en skrivelse til Rigspolitiet i anledning af, at Justitsministeriet havde besluttet, at Rigspolitiet havde overtaget det overordnede ansvar for området vedrørende hadforbrydelser fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Det skal bemærkes, at PET også er en afdeling under Rigspolitiet, så det er en anden afdeling under Rigspolitiet, som har overtaget ansvaret.
I skrivelsen anførte LGBT Danmark sine ønsker om registrering af hadforbrydelser, herunder en selvstændig registrering af hadforbrydelser mod transpersoner, og anmodede om et møde derom.

Rigspolitiet, Nationalt Forebyggelsescenter inviterede LGBT Danmark til et møde den 25. februar 2016 om registering og bekæmpelse af hadforbrydelser.
Fra LGBT Danmark deltog Søren Laursen og Linda Thor Pedersen, der begge efterfølgende oplyste, at der bvar stor forstårelse for foreningens ønsker.

Skrivelsen til Rigspolitiet gengives herunder.

LGBT Danmark
LGBT Danmark
Tirsdag den 16. februar 2016.

Rigspolitiet
politiafd@politi.dk

Vedr.: Rigspolitiets monitoreringsordning af hadforbrydelser og diaglogmøder
1. Moniteringens gruppering og disses betegnelser
2. Registrering af anvendelsen straffelovens § 81, nr. 6 (strafskærpelsesbestemmelsen)
3. Anmodning om at blive indkaldt til diaglogmøderne om hadforbrydelser

Foranlediget af oplysninger fra Folketingets Retsudvalgs åbne samråd torsdag den 11. februar 2016 om hadforbrydelser og i fortsættelse af:
LGBT Danmarks skrivelse til Rigspolitiet den 18. september 2015,
– Rigspolitiets svar den 21. september 2015 og
LGBT Danmarks supplerende skrivelse den 29. september 2015
fremsætter LGBT Danmark følgende bemærkninger og ønsker.

1. Moniteringens gruppering og disses betegnelser
Vi må forstå, at Rigspolitiet næsten er færdig med udarbejdelsen af moniteringsordningen og har lavet en vejledning til politikredsene om registrering af hadforbrydelser.

LGBT Danmark anmoder derfor om at få tilsendt kopi af beskrivelsen af moniteringsordningen og af vejledningen til politikredsene.

LGBT Danmark noterede sig, at justitsminister, Søren Pind under det åbne samråd oplyste, at der i moniteringsordningen vil være følgende hoved- og undergrupper
  1. Racistisk motiveret med fire undergrupper.
  2. Religiøst motiveret med seks undergrupper.
  3. Seksuelt orienteret med følgende tre undergrupper:
    1. Homoseksualitet
    2. Transvestisme
    3. Seksualitet i øvrigt

LGBT Danmark er meget skuffede over betegnelsen af hovedgruppe 3 og betegnelserne af de tre underpunkter.

LGBT Danmark gjorde især i sin skrivelse til Rigspolitiet den 29. september 2015 meget ud af at beskrive og forklare om de korrekte ord og begreber.

LGBT Danmark må derfor på det stærkeste henstille, at betegnelsen af hovedgruppe 3 og de tre undergrupper ændres. Da den første rapport endnu ikke er udfærdiget, må det være ret nemt at rette betegnelserne, så de bliver korrekte og ikke virker stødende eller diskriminerende over for de personer, som gruppebetegnelserne omhandler.

Det korrekte vil være følgende:
  1. Seksuel orientering
    Justitsministeren betegnede det som ”Seksuelt orienteret”. I og med, at straffeloven og andre love bruger betegnelsen ”Seksuel orientering”, så bør det også være den betegnelse, som anvendes i moniteringen og i rapporten.
    1. Homoseksuel
    2. Biseksuel
    3. Andet

Moniteringen af og dermed registrering af hadforbrydelser mod biseksuelle ses at være ”glemt”. Det ser LGBT Danmark som en alvorlig mangel og må insistere på, at det indføres som et underpunkt.

Betegnelsen, som justitsministeren nævnte for hovedpunkt 3, underpunkt 2 ”Transvestisme”, er helt uacceptabel.
Transvestisme betegner alene transvestitter og omfatter ikke andre personer, hvis kønsidentitet og/eller kønsudtryk ikke svarer til det, der normalt forbindes med det ved fødslen tildelte køn.
Det er derfor tvingende nødvendigt, at betegnelsen ”Transvestisme” ændres til ”Kønsidentitet, kønsudtryk”, således at alle tiltænkte bliver omfattet og ingen stødes over det anvendte sprogbrug i moniteringen og i rapporten.

Som LGBT Danmark har forklaret, så er der forskel på seksuel orientering og på kønsidentitet og kønsudtryk.
Selv om underbetegnelsen ”Transvestisme” ændres til ”Kønsidentitet, kønsudtryk, så er det faktuelt forkert, stødende og diskriminerende at placere dette punkt under ”Seksuel orientering” (af justitsministeren betegnet ”Seksuelt orienteret”). Det bør have sin egen hovedgruppe:
  1. Kønsidentitet, kønsudtryk

LGBT Danmark gør opmærksom på, at det er nødvendigt, at både ”kønsidentitet” og ”kønsudtryk” er nævnt og medtages i registreringen, idet 1) en hadforbrydelse kan være begrundet i offerets kønsudtryk (altså udseende mv.), og 2) hvor en hadforbrydelse alene er begrundet i offerets kønsidentitet (alene dét, at offeret er transkønnet).

LGBT Danmark vil også anføre, at der foreligger en dom om forskelsbehandling af en transkønnet på grund af dennes kønsidentitet og kønsudtryk. Det er ikke en dom om en hadforbrydelse, men viser, at domstolen anerkender, at transkønnede nyder en særlig beskyttelse. Også derfor bør der være en særskilt registrering af hadforbrydelser begået på grundlag af offerets kønsidentitet og kønsudtryk.
Det drejer sig om dommen afsagt den 9. juni 2015 af Retten i Aarhus, 72. afdeling i sag nr. BS 72-45/2014.
Omtale af dommen:
https://www.transviden.dk/retten-aarhus-bs-72-45-2014/

Dommen i sin helhed:
https://www.transviden.dk/artikler/Michellesagen_20150609_Dombog.pdf

Såfremt det ikke er muligt at tilføje en fjerde hovedgruppe, vil LGBT Danmark nødtvunget stille sig tilfreds med, at hovedpunkt 3 med underpunkter formuleres således:
  1. Seksuel orientering, kønsidentitet og kønsudtryk
    1. Homoseksualitet
    2. Biseksualitet
    3. Kønsidentitet, kønsudtryk
    4. Andet

* * *
2. Registrering af anvendelsen straffelovens § 81, nr. 6 (strafskærpelsesbestemmelsen)
LGBT Danmark noterede sig, at under samrådet blev der spurgt til og af justitsministeren svaret på registreringen af tiltalerejsning med anvendelse af straffelovens § 81 nr. 6 (strafskærpelsesbestemmelsen) og domme, hvor denne bestemmelse har været anvendt ved udmålingen af straffen.
Justitsministeren oplyste, at der for nogen tid tilbage havde været forsøgt en sådan ordning, men at Rigsadvokaten havde besluttet at stoppe registreringen.

LGBT Danmark anbefaler, at moniteringsordningen kommer til at omfatte de tilfælde, hvor anklagemyndigheden rejser tiltale med anvendelse af straffelovens § 81, nr. 6, og domme, hvor denne bestemmelse har været anvendt ved udmålingen af straffen.

Begrundelsen om, at det var et lille antal eller en usikker registrering, gør i sig selv, at det er vigtigt for registrering af hadforbrydelser, at vi også får klarhed over i hvor stor udstrækning anklagemyndigheden påberåber sig straffelovens § 81, nr. 6 anvendt, og i hvilken udstrækning dommerne anvender bestemmelsen ved strafudmålingen.

Det er vigtigt at få så godt et overblik som muligt over antallet af registrerede hadforbrydelser, men følges det ikke op med en registrering af anklagemyndighedens og dommernes anvendelse af strafskærpelsesbestemmelsen, så lider registreringen og dermed det totale kendskab til omfanget af hadforbrydelser af en alvorlig mangel.

LGBT Danmark finder at i og med, at Rigspolitiet overtager moniteringen og udgivelse af rapporter om hadforbrydelser, så er det et godt tidspunkt at indføre en registrering af anklagemyndighedens og dommernes anvendelse af strafskærpelsesbestemmelsen.
Det må også anses for at være en lille ting, at anklagerne ved udfærdigelse af et anklageskrift også laver en markering i systemet, hvis strafskærpelsesbestemmelsen er anvendt.

Med hensyn til dommernes anvendelse af strafskærpelsesbestemmelsen, må det være muligt at lave en henstilling eller direkte pålægge dommerne, at de klart og tydeligt i dommene anfører, hvis de gør brug af strafskærpelsesbestemmelsen ved udmåling af straffen.
Hvis det anses for uhensigtsmæssigt, at dommerne skal lave indberetning til moniteringsordningen om anvendelse af strafskærpelsesbestemmelsen, så kan det overlades til anklagerne, der jo får dommene tilsendt. Det vil derfor være en lille ting for anklagerne at lave en registrering i systemet i de tilfælde, hvor det af dommene fremgår, at strafskærpelsesbestemmelsen er anvendt ved strafudmålingen.
På denne måde vil der blive fremskaffet et endnu bedre overblik over omfanget af hadforbrydelser.

* * *
3. Anmodning om at blive indkaldt til diaglogmøderne om hadforbrydelser
LGBT Danmark er bekendt med, at Rigspolitiet påtænker eller allerede er påbegynd at afholde en række møder med interessenter med særlig interesse i hadforbrydelser.

LGBT Danmark anmoder om at blive indkaldt til disse møder.

Med venlig hilsen.

Søren Laursen
Forperson
Linda Thor Pedersen
Transpolitisk talsperson
Ask Ulrich Petersen
Talsperson vedr. hadforbrydelser

* * *
Skrivelsen i pdf-format.