Transkønnede – overemne Magt og afmagt. Projektopgave af Melani Pedersen den 16. december 2016.


Projektopgave af Melani Pedersen
Projektopgave af Melani Pedersen
Melani Pedersen skrev den 16. december 2016 følgende til mig i en e-mail:
Kære Tina
Mit navn er Melani Pedersen og jeg skal i uge 50 have projekt uge. Vores overemne er magt og afmagt, og jeg har ud fra dette emne valgt at skrive om transkønnede. Jeg ser det som et interessant emne at undersøge nærmere, og vil derfor høre om du ville være interesseret i at hjælpe mig. Jeg vil høre om jeg måtte få lov at stille dig nogle sprøgsmål, om hvad det er I hjælper folk med, og hvad I har i gang lige nu. Så ville jeg høre om du kunne hjælpe mig med at komme i kontakt med en, som jeg måtte have lov at stille nogle spørgsmål. Spørgsmålene vil være noget omkring “Hvad følte du inden du tog den her store beslutning”, “Hvad har det haft af konsekvenser for dig at du valgte at skifte køn“.
Jeg håber rigtig meget på at høre fra dig, hurtigst muligt.
Mange hilsner
Melani Pedersen, Skødstrup Skole, 9 klasse.

* * *
Det førte til udveksling af flere e-mail, hvor Melani stillede spørgsmål, som jeg besvarede.
Den 20. januar 2017 skrev Melani følgende til mig i en e-mail:
Hej Tina
Evaluering af mit projekt
Mit projekt er gået over alt forventning, Jeg endte ud med et flot 12 tal, i min afgørende projektuge.
Lærerne var meget begseteret over min måde at undersøge emnet på, og var meget overrasket over mit produkt.
Mit produkt gik ud på at jeg havde lavet forslag til en APP til unge. APP’en var et produktforslag til LGBT Danmark.
Så endnu engang tusind tak for hjælpen.
Håber på jeg kan have været med til, at give en større viden om transseksuelle, blandt os unge.
Kærlig hilsen
Melani.

* * *
Med tilladelse fra Melani Pedersen gengives hendes projekt, der består af to dele, herunder.
Projektopgaven
Produktforslaget

* * *
Projektopgaven

Melani Pedersen
16. december 2016

Transkønnede
overemne Magt og afmagt

Indholdsfortegnelse
Problemformulering
Indledning
Hvad vil det sige at være transkønnet?
Er det at være transkønnet noget medfødt, eller en påvirkning?
Hvad er LGBT?
Lili Elbe
Er der love omkring transseksuelle, det med at skifte identiet og krav for at få operation
Hvad tilbyder systemet de transkønnede?
Produkt
Konklusion

Problemformulering
Vi har en magt her i Danmark til at kunne skifte køn, men vi har ikke magten over vores følelser og tanker. Hvad er baggrunden for vores valg, og hvilken betydning har det for os?

Indledning
Jeg har valgt under overemnet “MAGT OG AFMAGT,” at skrive om transkønnede.
Transkønnet er et meget diskuteret emne, og et emne som fylder meget i medierne for tiden. Jeg vil prøve at give dig en forståelse hvad det vil sige at være transkønnet, og måske en viden eller større viden om de fysiske muligheder de har. Hvad er LGBT, og hvad er deres gøremål?
Selvom vi er et lille ubetydeligt punkt, i det store verdens kort, har vi alligevel et stort råb i det store. Lili Elbe er en verdens kvinde, hun har givet mod til 1000 vis af kvinder, til at kæmpe for at blive sig selv. Lili var den første mand i verden, der ændrede sig til en kvinde.
Mit produkt skal gøre det langt mindre sårbart og hårdt, for de unge som går med en tvivl om deres seksualitet. Måske har de brug for en ro omkring deres bekymringer, eller råd til at fortælle om deres situation. Appen skal være nem og funktionel.

Hvad vil det sige at være transkønnet?
“En person, hvis kønsidentitet adskiller sig fra det køn, pågældende blev tildelt ved fødslen, og som derfor ønsker at leve og blive anerkendt som tilhørende det modsatte køn.” [1]
Der er folk som har en anderleds opfattelse af deres køn, end mange af os andre har. De fleste er ikke i tvivl om hvilket køn de tilhører, men for nogle kan kønnet være en tvivl. Der er to måder at skildre de her personer ad på, der er dem som fuldt ud føler sig som det andet køn, og så er der dem som føler de er noget midt i mellem.
De her to forskellige måder at opfatte sig selv på, vil man skildre i transkønnede og transvestitter. Der er nemlig stor forskel på at være transkønnet, og så være transvestit. Som transvestit er du fascineret af det modsatte køn, og der er nogle ting fra det modsatte køn som tiltaler dig mere end fra dit eget. Man kan sige det på den måde at du lever lidt dit liv i begge køn, nogle gange optræder du som kvinde og andre gange som mand. Som transkønnet ser du dig selv fuldtud som det modsatte køn, end hvad du biologisk set er. Man ønsker at overlade sit liv til det modsatte køn, og ønsker ikke længere at leve det andet.

Jeg har valgt i min opgave at fokusere på transkønnede personer, og ikke det at være transvestit.

Er det at være transkønnet noget medfødt eller en påvirkning af miljøet?
Flere og flere begynder at dokumentere at transkønnet er ikke bare er noget du bliver men noget du medfødt med.

Man beviser en teori af det at være transkønnet, er noget medfødt. Der en lille defekt som sker oppe i hypothalamusen, hypothalamusen er en lille del af hjernen, som er det overordne center for hormonsystemet og har os noget at gøre med vores seksuelle adfærd. Hormoner fra hypothalamusen er med til at styrer hypofysens hormon produktion som er med til vores køns udvikling. Det er sådan at udfra MR scanninger har man set at mænds hypothalamus er ca dobbelt så store som kvinders. Det som gør det er spænende i den her sammenhæng er at Man har scannet en transkønnet (mand til kvinde) og set at hans hypothalamus var tættere på en biologisk kvindes.

Som det siges skal man jo tro at det at være transkønnet, er noget som vi er født med. Det handler nok bare om hvornår den defekt sker, og hvornår personen indser det.

Hvad ønsker transkønnede at nå ud til folket med?
Det man ønsker er at få forståelse og accept, for at være den man er. Håbet om at man ikke betragter transpersoner anderleds end andre mennesker.

Man oplever større og større forståelse i det store billedet, i forhold til transkønnede og transvestitter. Der er dog stadig langt vej til et samfund hvor det er fuldt acceptabelt, mange transkønnede og transvestitter oplever desværre at have svære ved at få job på arbejdesmarkedet på baggrund af at de ad skildre sig fra det normale jeg tror på det er muligt at skabe et samfund hvor det er accepteret at være anderleds.

Jeg tror bare på det er noget som kommer med tiden, samtidig med det måske også bliver mere normalt og udbredt. Der vil dog altid være folk i samfund, som ikke vil finder det acceptabelt.

Hvad er LGBT?
LGBT Danmark er en interesseorganisation for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Foreningen blev stiftet d. 23 juni 1948, manden bag foreningen er Axel Lundahl Madsen.
Axel var selv homoseksuel, og blev i 1950 forlovet med hans kommende mand, Eigil Eskildsen. Efter 50 års forlovelse blev de gift på Københavns rådhus 1 oktober 1989 som det første viede homoseksuelle par. (Axgil)

LGBT er den største forening, og den forening der har størst gennemslagskraft i det danske samfund. Det er os den forening som har fået flest forbedringer angående bøsser, lesbiske, biseksuelle, og transpersoners rettigheder.

Transpersoner blev en del af LGBT i år 2008

“Det var før hen mest folk i slutningen af 30 erne som kom, men i gennem tiden er der kommet en meget større aldersgruppe. Idag er der selv unge under 18 som kommer med deres forældre, eller forældre der kontakter angående deres børn.” [2]

“I dag er der lige mænd og kvinder som kommer, og ønsker at skifte køn, men før hen var der flest mænd” [3]

LGBT arbejder under 3 områder

Politik
Rådgivning
Netværk

Hvilke projekter har de gang i lige nu?

dette projekt er dog gået i gennem og bliver vedtaget og fjernet fra listen af psykiske lidelser i starten af det nye år 2017.

Lili Elbe
Lili Elbe er en dansk kvinde fra 1882, oprindelig født som Einar Wegener. Lili Elbe var den første person som fik en kønsskifte operation i verden. Desværre kom der komplikationer efter operationen, som kostede hende livet.

1882 bliver Einar Wegener født i Vejle, som det fjerde barn i familieflokken. Han blev udannet malersvend.
I år 1902 beslutter han sig for at flytte til københavn, for at studere på Det kongelige danske akademi. Her møder han kunstmaleren Gerda Wegner, som han giftede sig med i 1902.

Gerda brugte ofte Einar Wegener som kvindelige model under navnet Lili Elbe.

I 1930 møder Lili Lægen, Kurt Warnekros, der sammen med sin kompagnon, Magnus Hirschfeld, drev en kvinde klinik i Dresden. De mente Lili var en kvinde fanget i en mandekrop.

Lili bliver indlagt på kvinde klinikken i slutningen af 1930 erne, her får hun fjernet sine mandlige kønsdele. yderlige efter fik Lili to operationer hvor hun fik kvindlige kønsdele. I juni 1931 blev Lili genindlagt på klinikken i Dresden. De forsøgte at indsætte en livmoder, men operationen kom Lili sig ikke over. Hun døde d. 13 september 1931 som 48 årig.

4. februar 2015 var der præmiere, på filmen The Danish Girl. Filmen omhandler Lili Elbe, og hendes hård transformation fra mand til kvinde.

Er der love omkring transseksuelle, det med at skifte identitet, og krav for at de må få fortaget en operation?
“I Danmark er det ikke muligt bare at få fortaget en operation, du skal i gennem en lang række samtaler hos Sexologisk Klinik, og hvis du der bliver godkendt venter en lang ventetid”. [4]

En henvisning fra din læge, til Sexologisk Klinik, er typisk den måde det hele starter på.
Sexologisk Klinik indkalder dig til en for samtale, hvor de vil snakke om dit liv. De vil snakke om fortid, og nutid, alså hvordan har du oplevet dit liv? De vil udfra samtalen vurdere om de kan tilbyde dig et forløb.

Tilbyder de dig et forløb, vil du komme til første forløb, hvor du i gennem et forløb på cirka en måned vil komme til samtaler. Samtalerne vil blive brugt på forskellige spørgeskemaer, en fysisk undersøgelse, og en samtale med dine forældre. De vil her udfra vurdere, om de vil lade dig forsætte.

Andet forløb er udelukkende samtaler, som strækker sig over 6 måneder. Samtalerne vil hovedsagligt handle om din fortid, nutid, og fremtid. Derudover varier det meget forskelligt hvad folk snakker om til samtalerne.

Et krav du stort set altid møder, før at du kan ændre på noget er at du er fyldt 18 år.

Inden for det seneste år er der sket en masse forbedringer angående rettigheder for transkønnede. angående juridisk kønsskifte, og forflyttelse af transkønnet fra listen af psykiske lidelser.

Hvad tilbyder systemet egentligt de transkønnede?
Transpersoner kan af det offentlige få hjælp til”
Som samfund her i Danmark, tilbyder vi faktisk en del række muligheder for transkønnede. Der er selvfølgelig kommet en del flere gennem tiden, men det har gjordt at vi den dag i dag kan tilbyde en lang række muligheder. Der selvfølgelig stadig en masse ting vi kan gøre for at det bliver endu bedre.

  1. juridisk kønsskifte:
    1 september 2014 blev det muligt at få fortaget juridisk kønsskifte, det betyder at du får nyt personnummer, som passer til det køn du ønsker. Kvinders personnummer ender altid på et lige hvor mænds altid ender på et ulige.
  2. Tilladelse til operativt kønsskifte:
    Når du har ønske om at leve dit liv i det modsatte køn, og derved ønsker operation vil du først blive sendt til Sexologisk Klinik. Du vil starte med at komme til en forsamtale, om du må gå videre til første forløb.
  3. Behandling med det modsattes køns kønshormoner: Det er muligt af få behandling med det modsattes køns kønshormoner. En dreng f.eks. få østrogen, hvor en pige kan få testosteron. Behandlingingen gør at du udvikler dig lidt mere i det andet kønsretning
  4. Tilladelse til at skifte navn: For at kunne skifte navn kræver det at du er fyldt 18 år. Du skal os enten, være blevet godkendt i gennem Sexologisk Klinik til det eller have fået juridisk kønsskifte.
  5. Hjælp til ændring af stemmen: Stemmen kan være en afslørende ting angående kønsskifte, da den udvikler sig forskelligt udfra om du er en pige eller dreng. Det forgår på den måde at du kommer til en logopæd, som er en der er specialiseret inden for tale stemme. Du kan enten søge om at det offentlige tilbyder dig det, ellers kan du selv betale dig til det.

Produkt
I mit kreative produkt har jeg valgt at fremstille en App. Appen skal være en nem måde for unge at stille spørgsmål, finde råd, og få ro på nogle af de bekymringer de går med angående deres seksualitet. Appen er primært henvendt til unge mellem 13-20 år.

Jeg har valgt at opkalde Appen efter den internationale forening LGBT, da jeg vil bruge det som et produkt forslag til foreningen.

Jeg vil nå ud med Appen ved at komme ud de steder hvor de unge holder til, f.eks de sociale medier, skolerne,og læger og sundhedsplejersker som har en kontakt til de unge mennesker.

Appen forkommer både på dansk og engelsk, så den kan bruges internationalt også.
Appen er delt ind i seks kategorier, som du ser på billedet, herud fra vælger du så en. Her kommer ind og kan vælge mellem nye katgorier, selvfølgelig inde for den kategori du har valgt.

Her har vi valgt at gå ind under info, hvor du herinde kan vælge og gå ind og læse om de forskellige seksualiteter.

Her kan du læse informationen om kategorien du har valgt

Konklusion
Man kan konkludere at man som transkønnet, tildels har en magt til ændre sig hvis man ønsker det. Selvom det siges at man har en magt til at bestemme om man vil ændre sit medfødte køn, kan man alligevel side med en knude i maven da dette ikke altid er sådan.

Ud fra de angivende informationer om transkønnede har man kun en mulighed for at søge om kønsændring, men derefter er skæbnen om en endelig godkendelse op til andre og det kan derfor konkluderes at beslutningen ikke kun er ens egen.

Da det kan konkluderes at det ikke kun er op til en selv at tage en beslutning om kønsændring, kan man side med en følelse af at andre har magten til at bestemme over ens liv. Man kan komme med den konklusion at vi tilstrækkerligt har magt over vores egne beslutning, men at vi i sidste ende faktisk ikke sidder med magten om denne beslutning kan fuldføres.

Lili Elbe har været og er stadig en betydningsfuld kvinde inden for transkønnede. Hun gav mod til mange kvinder og mænd til at ændre sig til det køn de inderligt føler sig som.
Hun var en modig og stærk kvinde som kæmpede for at blive sig selv.

Man kan derudover konkludere at samfundet i dag tilbyder en lang række muligheder og tilbud for at man som transkønnet, kan få lov at blive den person man ønsker at være. Bag disse tilbud er en række krav som sikre at folk ikke laver fejltagelser ved at gøre det de nu er ved at fortage sig. Der er dog befolkningsgrupper som, arbejder på at gøre det nemmere for de transkønnede at få fortaget mulighederne. En af tingene man ønsker er at man håber meget på at kunne rykke aldersgrænsen ned. Aldersgrænsen lige nu på 18 år.

LGBT er en stor international forening, som arbejder for de forskellige seksualiteters rettigheder. De rådgiver, og tilbyder en lang række muligheder for hjælp, og kæmper for at forbedre forholdene for transkønnet.

Sidst men ikke mindst kan det konkluderes at emnet transkønnet er et meget omtalt og diskuteret der har været meget oppe og vende det sidste år. Det er et område hvor der er sket mange fremskridt og hvor der er blevet arbejdet hårdt for at opnå ændringer. Med årene er det blevet mere accepteret, og flere og flere offentligøre deres ønske om kønsændring. Man kan derfor kun formode at dette er et område hvor der i fremtiden vil ske ændringer og forbedringer.

Litteraturliste
http:// www. faktalink.dk/titelliste/transkonnede/hele-faktalinket-om-transkonnet
https :// danmarkshistorien .dk /vis/materiale/lili-elbe-einar-wegener-1882-1931/ [6. november 2021. Siden findes ikke mere. Tina Thranesen]
http ://www. transseksuel.dk/articles.php?article_id=19 [8. december 2018: Siden findes ikke mere. Tina Thranesen]
https://www.transviden.dk/tt-koensidentitetartikel/
https://www.transviden.dk/vejledning-om-ansoegning-om-juridisk-koensskifte/
https :// transfaq .info/sexologisk-klinik/ [11. januar 2024: Siden findes ikke mere. Tina Thranesen]

Noter
  1. [Retur] Citat fra Tina Thranesen
  2. [Retur] Citat fra Tina Thranesen
  3. [Retur] Citat fra Tina Thranesen
  4. [Retur] Citat fra Tina Thranesen

Projektopgaven i pdf-format.

* * *
Produktforslag til en APP til unge

LGBT
– En APP til unge som er i tvivl om deres seksualitet
Lavet af
– Melani
Mit produkt

  • En APP til unge som er i tvivl om deres seksualitet
  • Skal fungere som nødhjælp for unge
  • Nemmere at få information
  • Målgruppen er unge piger og drenge, i Aldersgruppen 13 – 20 år
Hvordan vil jeg komme i kontakt med målgruppen?

  • Sundhedsplejersken
  • Reklame via Facebook
  • Folkeskoler og gymnasium
Mit mål med Appen
Skal give unge svar på deres spørgsmål omkring det med at have en anderledes seksualitet.

Skal hjælpe unge til at tør at stå frem med deres seksualitet, hvordan kan man fortælle sine pårørende det på en god måde? Hvordan kommer man i kontakt med andre som har det på samme måde?

Hvad vil det sige at være bøsser, lesbisk, biseksuel og transkønnet?

Hvordan hjælper man sin bekendte omkring det med at have en anderledes seksualitet?

App_MP-01 App_MP-02
App_MP-03 App_MP-04
App_MP-05 App_MP-06
App_MP-07 App_MP-08
App_MP-09 App_MP-10
Tak for jeres opmærksomhed!

* * *
Projektopgaven i pdf-format.
Produktforslaget til en APP til unge som Power Point præsentation.