Karoline Vind (SF), regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, stillede den 26. november 2018 spørgsmål til regionens administration om det kommende Center for Kønsidentitetsforhold, der svarede den 14. januar 2019.
Spørgsmål
Kære administration,
- Hvad sker der med de patienter der er i udredning/behandling i dag på sexologisk klinik, som fremover skal behandles på Center for Kønsidentitetsforhold, samt overføres de nuværende ventelister?
- Hvilke overvejelser har man gjort sig ved at have to psykiatriske specialer tilknyttet Center for Kønsidentitetsforhold, når behandlingen foregår i somatikken, jvf. At behandlingen pr. 1. Januar 2017 blev rykket?
- Vil der i forbindelse med ansættelser i det nye Center for Kønsidentitetsforhold foretages nyansættelser eller overflytninger fra andre afdelinger? Og hvad er fordelingen mellem nyansættelse, overflytninger fra sexologisk klinik og overflytninger fra andre afsnit (Hvis muligt hvilke afsnit)?
Svar
1. De patienter, som i dag er i udredning/behandling på sexologisk klinik, fortsætter deres behandling ud fra den plan, der er lagt. Hver enkelt patient vil blive direkte informeret, når/hvis de skal møde til behandling et andet sted end ved Sexologisk Klinik.
Fra 1. februar 2019 overføres de igangværende patienter fra Sexologisk Klinik til Center for Kønsidentitet. Sexologisk Klinik har ikke ventelister, idet alle ny henviste patienter får tid til første konsultation inden for 30 dage og får lavet relevant udredningsplan og behandlingsplan.
2. Den 1. februar 2019 åbner Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet. Centret skal tage sig af personer, der ønsker sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold. Centret bliver forankret i Gynækologisk Klinik i Juliane Marie Centret på Rigshospitalet og følger dermed Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at behandlingsforløbet for personer, der ønsker hjælp til kønsidentitetsforhold, skal forankres i somatiske specialer og tage udgangspunkt i tværfaglige og multidisciplinære teams og samarbejde på tværs af specialer, herunder psykiatri. Ligesom ved mange andre af Rigshospitalets højt specialiserede funktioner er forskellige specialer, inden for både psykiatri og somatikken, tilknyttet centret. Personale fra Sexologisk Klinik vil fortsat varetage samtaler med patienter i udredning og behandling på Center for Kønsidentitet, men alle samtaler forventes afholdt på Center for Kønsidentitet. Børn og unge under 18 år vil i første omgang ikke være tilknyttet Center for Kønsidentitet, men fortsætter som hidtil i Sexologisk Klinik/Børneungepsykiatrien ved Bispebjerg Hospital samt på Klinik for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet. Senere forventes børne/ungeområdet at blive integreret i Center for Kønsidentitet.
Center for Kønsidentitet er et visiterende og koordinerende center med de forskellige afdelinger associeret. Der sikres løbende koordination af udredning og behandling gennem løbende multidisciplinære team konferencer i centret. Det multidisciplinære samarbejde er en forudsætning for fagligheden og tilbuddet, som jf. Sundhedsstyrelsens specialplan er placeret på højt specialiseret niveau. Samtaler for de voksne vil ske i centrets lokaler. Dette er også tilfældet for så vidt angår psykiatri. Ambitionen med det nye center er at skabe velkoordinerede og sammenhængende forløb for personer, der søger sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold.
3. Centerlederen er rekrutteret fra Gynækologisk Klinik på Rigshospitalets Juliane Marie Center, efter opslag på Gynækologisk Klinik. Vedkommende er en gynækologisk overlæge, der har mange års erfaring med behandling af transkønnede. Alle øvrige stillinger opslås og kan frit søges af alle både personer med og uden forudgående tilknytning til afdelinger involveret i behandlingen af patienterne. Det er endnu for tidligt at sige, hvordan nyansættelserne fordeler sig, da stillingerne ikke er besat endnu.
Et af de nye tiltag i centret er, at der ansættes en patientansvarlig koordinator og en koordinerende sekretær, som vil være ankerpersoner for de henviste og vil sikre, at forløbet er koordineret og tilrettelagt efter hensyntagen til den enkelte persons ønsker og behov inden for sundhedsvæsnets tilbud og muligheder.
I forhold til den givne bevilling planlægges det, at der i centret ansættes en centerleder, en patientkoordinator, en sekretær, en datamanager og en patientmentor. Alt øvrigt personale involveret i udredning og behandling varetages af de associerede afdelinger (Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, Klinik for Vækst og Reproduktion, Sexologisk Klinik, og Gynækologisk Klinik).
* * *
Spørgsmålsoversigt hos Region Hovedstaden.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format i Region Hovedstaden.