Danmarks 9. periodiske rapport til FN’s komite vedrørende afskaffelse af diskrimination af kvinder (CEDAW) fra ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen. Rapporten blev afleveret til FN den 29. marts 2019.
Rapporten omhandler Danmarks implementering af FN’s Konvention om afskaffelse af alle former for diskrimination mod kvinder. Rapporten redegør for aktiviteter gennemført samt resultater opnÃ¥et siden sidste periodiske rapport. Derudover forholder rapporten sig til de anbefalinger, som Danmark modtog i forbindelse med den seneste dialog med CEDAW.
Rapporten vil danne udgangspunkt for Danmarks næste dialog med CEDAW. Tidspunktet for denne er endnu ikke fastlagt.
Rapporten blev den 4. april 2019 oversendt til Ligestillingsudvalget som bilag 69 – Samling: 2018-19.
Rapporten er på engelsk.
Det herunder gengives afsninit fra rapporten er oversat af Tina Thranesen.
Der tages forbehold for oversættelsen. Ved brug som dokumentation henvises til den originalte tekst.
Tina Thranesen.
Lesbiske, biseksuelle og transkvinder [Side 13 og 14]
I Danmark har alle ret til at vælge en partner og at leve åbent med hensyn til deres seksuelle orientering og kønsidentitet. Undersøgelser viser, at LGBTI-personer har større risiko for marginalisering og dårlig velbefindende end resten af den danske befolkning. Især for kvinder, der har sex med kvinder, er forekomsten af kræft, selvmord og selvmordsforsøg højere end i den generelle befolkning. Derfor løber der fra 2018 til 2021 i overensstemmelse med konklusion 36, et initiativ om bedre udrustning af praktiserende lægers møde disse kvinder med åbenhed, tolerance og med øget viden om LGBTI-personer sundhedsforhold.
I 2013 blev det muligt, at to kvinder begge kunne blive registreret som forældre til et barn, når barnet var født. Den kvinde, der ikke fødte barnet, kan registreres som medmor med samme rettigheder og pligter til barnet som en far ville have haft.
I 2014 trÃ¥dte den danske lov om juridisk kønsskifte i kraft. Den giver med en enkel administrativ procedure ansøgere mulighed for at modtage et nyt kønnet personnummer og tilhørende personlige dokumenter. Fra 2017 flyttede Danmark WHO‘s transrelaterede diagnosekoder fra det psykiatriske kapitel til et ikke-stigmatiserende kapitel.
I 2018 lancerede regeringen Danmarks første handlingsplan til fremme af tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBTI-personer. Et fokusområde er at styrke rådgivning, netværksmuligheder og støtte, inklusiv til lesbiske, biseksuelle og transkvinder i hele landet og til at fremme åbenhed og integration og bekæmpe fordomme, homofobi og transfobi.
* * *
Følgebrev vedrørende rapporten fra ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen til Folketingets Ligestillingsudvalg.
Rapporten i pdf-format hos Folketinget.
Folketingets journal vedrørende rapporten.