LGBT komiteen skrev den 8. december 2020 til Rigspolitiet, om ansatte i politiet vil kunne beholde deres funktioner efter et eventuelt kønsskifte.
Rigspolitiet svarede den 7. januar 2021.
Indhold
LGBT komiteens skrivelse til Rigspolitiet
Rigspolitiets svar til LGBT komiteen
* * *
[Til indhold] LGBT komiteens skrivelse til Rigspolitiet
8. december 2020
Rigspolitiet
Polititorvet 14,
1780 København V.
koncernhr@politi.dk
LGBT komiteen beder venligst Rigspolitiet oplyse, om polititjenestemænd, jurister og øvrige ansatte i politiet vil kunne beholde deres funktioner efter et eventuelt kønsskifte?
LGBT komiteen tænker bl.a. på konsekvenser i forhold til retsplejelovens § 792 e, stk. 2 om, at legemsindgreb så vidt muligt kun foretages eller overværes af personer af samme køn som den undersøgte eller af sundhedspersonale.
LGBT komiteen beder endvidere oplyst, om der i politiet er udarbejdet en personalepolitik, og i fald der er det, om den indeholder noget om
LGBT-personer.
Hvis det er tilfældet anmoder vi om at få en kopi af personalepolitikken tilsendt.
Med venlig hilsen
LGBT komiteen
Søren Laursen | Tina Thranesen |
[Til indhold] Rigspolitiets svar til LGBT komiteen
Dato: 7. januar 2021
J.nr. 2021-05-8225
Sagsbehandler: Lulu Hidensborg
LGBT komiteen
tina@thranesen.dk
soren@laursen.com
Henvendelse vedr. arbejdsfunktioner i forbindelse med evt. kønsskifte
LGBT komiteen har ved brev af 8. december 2020 rettet henvendelse til Rigspolitiet med spørgsmål om man som ansat i politiet vil kunne bibeholde sine arbejdsfunktioner efter et evt. kønsskifte. Der spørges i den forbindelse ind til retsplejelovens § 792 e, stk. 2 omkring legemsindgreb.
Rigspolitiet kan til dette oplyse, at der i politiet ikke opereres med kønsspecifikke funktioner. Vi opfordrer netop alle uanset blandt andet køn om at søge vores stillinger. Hvis en medarbejder foretager et kønsskifte, vil det derfor som udgangspunkt ikke medføre en ændring af den pågældendes arbejdsfunktioner.
I forhold til det konkrete spørgsmål omkring legemsindgreb efter retsplejelovens § 792 e, stk. 2 skal det indledningsvis bemærkes, at formålet med bestemmelsen er at sikre, at den som undersøges i forbindelse med en sigtelse, så vidt muligt kropsvisiteres af en person med samme køn.
Formålet med bestemmelsen er således et beskyttelseshensyn over for den sigtede og dennes blufærdighed.
Rigspolitiet er ikke bekendt med, at retsplejelovens bestemmelse har givet anledning til konkrete problemstillinger i forhold til det rejste spørgsmål. Der vil således være en forventning om, at politikredsene i de konkrete tilfælde tager hensyn til den sigtede, således at retsplejelovens § 792 e, stk. 2 overholdes men samtidig udviser et hensyn til den medarbejder, som gennemgår et kønsskifte.
Til spørgsmålet omkring hvorvidt der i politiet er udarbejdet en personalepolitik, og om denne siger noget omkring LGBT-personer, kan Rigspolitiet oplyse, at der er udarbejdet en overordnet personalepolitik for politiet. Personalepolitikken vedlægges til orientering.
Rigspolitiet skal bemærke, at det i politikken nærmere er beskrevet, at politiet er en arbejdsplads, som i forhold til køn, alder, etnicitet og baggrund tilstræber at afspejle den danske befolkning og dermed skabe den mangfoldighed, der er brug for i en organisation i løbende udvikling. [1]
Med venlig hilsen
Dorthe Bech Hansen
sektionsleder
* * *
Omtale af henvendelsen til Rigspolitiet og svaret hos LGBT komiteen.
Henvendelsen i pdf-format hos LGBT komiteen.
Svaret i pdf-format hos LGBT komiteen.
Politiets personalepolitik, januar 2019 hos LGBT komiteen.
Note af Tina Thranesen