B 62. Bilag 4. Spgsm. 3. LGBT komiteens skrev den 4. april 2023 til Sundhedsudvalget om at stemme nej til beslutningsforslag B 62 om forbud mod kirurgisk eller medicinsk kønsskiftebehandling af børn under 18 år. Svar 25. maj 2023.


LGBT komiteen sendte den 4. april 2023 en skrivelse til Sundhedsudvalget med en henstilling om, at Folketinget forkaster beslutningsforslag B 62 om forbud mod kirurgisk eller medicinsk kønsskiftebehandling af børn under 18 år.
Samtidig fremførte LGBT komiteen, at bemærkningerne til beslutningsforslaget er fejlbehæftede og misvisende, og at beslutningsforslaget kan ikke ses som andet end en skræmmekampagne baseret på et fantomproblem. En kampagne med det formål at få den lovgivende forsamling til at sætte sig over den sundhedsfaglige viden og udstede et vilkårligt forbud.

Den 4. maj 2023 stillede Kim Edberg Andersen (NB), Peter Seier Christensen (NB) og Pernille Vermund (NB) spørgsmål 3 om at kommentere henvendelsen til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), der svarede den 25. maj 2023.

Indhold.
LGBT komiteens skrivelse.
Spørgsmål.
Svar.

* * *
[Til indhold.]
LGBT komiteens skrivelse.

LGBT komiteen
LGBT komiteen

* * *
3. april 2023

Folketingets Sundhedsudvalg

Vedr.: B 62 Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod kirurgisk eller medicinsk kønsskiftebehandling af børn under 18 år

LGBT komiteen har med interesse læst beslutningsforslag B 62 om forbud mod kirurgisk eller medicinsk kønsskiftebehandling af børn under 18 år.

LGBT komiteen gør indledningsvis gøre opmærksom på, at bemærkningerne til beslutningsforslaget er fejlbehæftede og misvisende.

LGBT komiteen bemærker derefter, at præmissen for forslaget er forkert. I bemærkningerne til beslutningsforslaget står:
Dansk lov har i dag ingen nedre grænse for kirurgisk eller medicinsk kønsskiftebehandling af børn under 18 år.

Adgang til sundhedsydelser er som regel ikke bestemt i lovgivning, men derimod i administrative bestemmelser i Sundhedsstyrelsens vejledninger. Det er også tilfældet for sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold. Det påstås i bemærkningerne til beslutningsforslaget, at der ikke er noget forbud, men det er ikke korrekt. Tværtimod er der netop et forbud mod kønskorrigerende kirurgisk behandling af unge under 18 år, idet der dog er en undtagelse for brystkirurgi. I vejledningen, der refereres i beslutningsforslaget, står blandt andet:
I helt særlige tilfælde, og efter drøftelse ved MDT-konference på baggrund af en aktuel vurdering, kan der tilbydes henvisning til brystkirurgi. Øvrig kønsmodificerende kirurgi kan ikke tilbydes til unge under 18 år.[1]

Vejledningen har eksisteret i forskellige versioner siden 2014, og i hele den periode har undtagelsesbestemmelsen om adgang til brystkirurgi aldrig været anvendt.

Beslutningsforslaget henviser til den svenske udredning fra 2022[2] og dens anbefalinger. Anbefalingerne ligger tæt på den nuværende danske praksis og giver derfor ikke anledning til et lovindgreb. Som beskrevet i udredningen har Sverige for nylig, i december 2020, kategoriseret en række behandlinger vedrørende kønsidentitetsforhold som højt specialiserede. Det har været tilfældet i Danmark siden 2012, men i Sverige er situationen lempeligere, idet fx brystoperationer ikke er omfattet.

Til udredningen er udkommet en deludredning[3] om hormonbehandling. Denne indeholder en detaljeret, videnskabeligt baseret, litteraturgennemgang. Fra et udgangspunkt på ca. 10.000 artikler er efter indgående analyse identificeret 24 studier, som er fundet relevante og troværdige. På nær et enkelt studie fra 1997 er alle disse fra 2014 og frem.

Beslutningsforslaget henviser til dokumentation på transgendertrend.com, en ressource fra antitransmiljøet. Der henvises blandt andet til denne hjemmesides sammenstilling af 11 undersøgelser ”fra 1968 og frem til nu”. Sammenstillingen inkluderer en analyse af 10 studier, en ”analyse”, som dog blot er en liste af 10 referencer, hvoraf størsteparten er fra 1970-erne og 1980-erne, mens den nyeste er fra 2013, Ud over denne sammenstilling henvises til et enkelt nyere studie fra 2021. Ingen af studierne er med blandt de relevante og troværdige studier i den svenske udrednings videnskabelige litteraturanalyse, idet forfatterne til 2021-studiet dog figurerer på den liste af studier, som den svenske analyse specifikt har udeladt på grund af bias.

Beslutningsforslaget kan ikke ses som andet end en skræmmekampagne baseret på et fantomproblem. En kampagne med det formål at få den lovgivende forsamling til at sætte sig over den sundhedsfaglige viden og udstede et vilkårligt forbud.

LGBT komiteen mener ikke, Folketinget skal gennemføre forbud mod sundhedsfaglige ydelser til særlige befolkningsgrupper. Adgang til sundhedsydelser bør som hidtil reguleres gennem Sundhedsstyrelsens vejledninger, som udarbejdes på en sundhedsfaglig basis – ikke en politisk.

LGBT komiteen henstiller til Folketinget, at beslutningsforslag B 62 forkastes.

Med venlig hilsen
LGBT komiteen
Tina Thranesen       Søren Laursen
Noter
  1. [Retur] Sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold. VEJ nr. 9060 af 16. august 2018, Afsnit 9. Behandling hos personer under 18 år (Sidste afsnit)
  2. [Retur] Vård av barn och ungdomar med könsdysfori (2022), https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2022-12-8302.pdf
  3. [Retur] Hormonbehandling vid könsdysfori – barn och unga, rapport 342 (2022), https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/hormonbehandling-vid-konsdysfori/

* * *
[Til indhold.]
Spørgsmål.
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 4/4-23 fra LGBT komiteen, jf. B 62 – bilag 4?

* * *
[Til indhold.]
Svar
Jeg kan ud fra LGBT komiteens henvendelse til Folketingets Sundhedsudvalg konstatere, at LGBT komiteen ikke støtter beslutningsforslag B 62.

LGBT komiteen gør blandt andet opmærksom på fejlbehæftede og misvisende bemærkninger til beslutningsforslaget og fremhæver, at adgang til sundhedsydelser bør reguleres gennem Sundhedsstyrelsens vejledninger, som udarbejdes på et sundhedsfagligt grundlag.

Jeg kan konstatere, at der er mange forskellige synspunkter og holdninger til behandling af børn og unge med kønsidentitetsforhold, som kommer frem i denne og andre henvendelser i forbindelse med behandling af B 62. Jeg synes, at vi skal lade Sundhedsstyrelsen færdiggøre revision af Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold, så vi kan se, hvad eksperternes faglige anbefaling er på baggrund af den nyeste viden på området.

Med venlig hilsen
Sophie Løhde

* * *
Folketingets journal med bilag 4, henvendelse fra LGBT komiteen.
Bilag 4. Henvendelsen fra LGBT komiteen i pdf-format hos Folketinget.
Skrivelsen i pdf-format hos LGBT komiteen.
Omtale af skrivelsen hos LGBT komiteen.
Folketingets journal vedrørende spørgsmål 3 og svaret.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.