B 77. Betænkning. 24. april 2019.


Ligestillingsudvalget udsendte den 24. april 2019 betænkning over beslutningsforslag B 77 om at tilføje ordene køn, kønsidentitet og kønsudtryk i straffeloven i forbindelse med hadforbrydelser.

Betænkning afgivet af Ligestillingsudvalget den 24. april 2019
Betænkning
over
Forslag til folketingsbeslutning om at tilføje ordene køn, kønsidentitet og kønsudtryk i straffeloven i forbindelse med hadforbrydelser
[af Rasmus Vestergaard Madsen (EL) m.fl.]

1. Indstillinger
Et flertal i udvalget (S, DF, V, LA og KF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.
Et mindretal i udvalget (EL, ALT, RV og SF) indstiller forslaget til vedtagelse uændret.

2. Politiske bemærkninger
Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti

Enhedslistens, Alternativets, Radikale Venstres og Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget bemærker, at det sender et meget stærkt signal, at kønsidentitet står eksplicit beskrevet i lovgivningen, og at der tidligere kun har været en enkelt byretsdom [1], som har fortolket kønsidentitet ind i bestemmelsen i praksis.

Partierne ønsker desuden, at også handicap bør fremgå eksplicit. Ingen mennesker burde udsættes for vold eller overgreb. Men når ens identitet, handicap, baggrund, etnicitet eller lignende er årsagen til dette, er der tale om overgreb bundet i had og diskrimination. Derfor kræver det ekstra opmærksomhed, og det er mindretallets holdning, at vi bør gøre meget mere.

Dansk Folkeparti
Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget mener, at det er vigtigt, at vi får gjort et grundigt stykke arbejde, inden vi tyr til lovændringer på dette område. I øjeblikket er en tværministeriel arbejdsgruppe, der er forankret i Ligestillingsafdelingen under ministeren for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, allerede i gang med at se på den relevante lovgivning, herunder også straffeloven. Derfor afventer Dansk Folkeparti arbejdsgruppens arbejde og støtter ikke beslutningsforslaget.

Vi skal som samfund aldrig acceptere hadforbrydelser, uanset hvem de bliver rettet mod.

Dansk Folkeparti tog også initiativ til et temamøde om hadforbrydelser, hvor Ligestillingsudvalget og Retsudvalget afholdt et fælles møde om hadforbrydelser i marts måned 2019. Ligestillingsudvalget følger op på dette temamøde gennem flere spørgsmål til justitsministeren.

3. Udvalgsarbejdet
Beslutningsforslaget blev fremsat den 15. januar 2019 og var til 1. behandling den 28. februar 2019. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Ligestillingsudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter
Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder
Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 1 møde.

Bilag
Under udvalgsarbejdet er der omdelt 3 bilag på beslutningsforslaget. [2]

Skriftlige henvendelser
Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 2 skriftlige henvendelser om beslutningsforslaget. [3]

Spørgsmål
Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 3 spørgsmål til justitsministeren og 1 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som ministrene har besvaret. [4]

* * *
Folketingets journal vedr. betænkningen.
Betænkning i pdf-format hos Folketinget.

* * *
Noter af Tina Thranesen.
  1. [Retur] Der har ikke været en sådan dom, men der er afsagt en dom den 9. juni 2015 af byretten i Aarhus, men den vedrørte ikke straffeloven, men en overtrædelse af ligebehandlingsloven og forskelsbehandlingsloven.
    Omtale af dommen.
    Dommen i pdf-format.
  2. [Retur] De tre bilag består af to spørgsmål (se næste punkt) og udkastet til betænkning.
  3. [Retur] De to skriftlige henvendelser er
  4. [Retur]
    De 3 spørgsmål: