Folketinget havde den 13. april 2023 forhandling om redegørelse nr. R 7 – Redegørelse/Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2023 af 28. februar 2023.
Forhanhandlingen er punkt 15 på dagsordenen. Forhanhandlingen startede kl. 1434 og sluttede kl. 1814.
Videooptagelse af forhandlingen kan ses i bunden af siden.
Herunder gengives de transrelevante bemærkninger i forhandlingen.
* * *
15) Forhandling af R 7 om perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2023.
Forhandling.
Kl. 1434.
Fjerde næstformand (Karina Adsbøl):
Forhandlingen er åbnet, og den første ordfører er fru Trine Bramsen fra Socialdemokratiet. Værsgo.
Kl. 1434.
Ordfører, Trine Bramsen (S):
143709. Der er for mange [med] LGBT+ baggrund, der mistrives og som oplever, at samfundet ikke giver plads til, at de kan være de mennesker, de er.
[…]
Kl. 1501.
Fjerde næstformand (Karina Adsbøl):
Tak til ordføreren. Fra en række korte bemærkninger, og den første er til fru Susie Jessen fra Danmarksdemokraterne. Værsgo.
Kl. 1502.
Susie Jessen (DD):
[…]
Kl. 1504.
Fjerde næstformand (Karina Adsbøl):
Den næste korte bemærkning er fra fru Astrid Carøe, SF. Værsgo.
Kl. 1504.
Astrid Carøe (SF):
[…] jeg synes, at ordføreren glemte lgbt-området en lille smule. Derfor kunne jeg godt tænke mig at høre, hvad Venstres ambitioner er på hele lgbt-området, som jo også er en del af den her handlingsplan.
Kl. 1504.
Fjerde næstformand (Karina Adsbøl):
Ordføreren.
Kl. 1504.
Ordfører, Linea Søgaard-Lidell (V).
Altså det er ikke fordi, jeg ikke mener, at der er udfordringer med ligestilling i forhold til LGBT-området. Det er der absolut. Så det sådan set bare for at holde et vist fokus. Men jeg må også indrømme, at jeg ikke er den rette til at rette til at redegøre for, hvad der skal ske på det område. Det håber jeg, at ministeren kan gøre, når hun kommer på.
Kl. 1504.
Fjerde næstformand (Karina Adsbøl):
Fru Astrid Carøe for sin anden korte bemærkning. Værsgo.
Kl. 1504.
Astrid Carøe (SF).
Det er helt i orden, og jeg kan totalt godt forstå det der med, at man skal holde sig inden for nogle bestemte emner. Det kommer jeg også selv til. […]
Kl. 1521.
Rosa Eriksen. Moderaterne.
Jeg vil bruge den sidste del af min tid på talerstolen til at tale om LGBT+ området. Et område, der ligger os i moderaterne meget på sinde, men som ofte sparkes lidt til hjørne i ligestillingsdebatten
Kl. 1523.
Fjerde næstformand (Karina Adsbøl):
Tak til ordføreren. Der er en række korte bemærkninger, og den første er til fru Astrid Carøe, Socialistisk Folkeparti. Værsgo.
Kl. 1524.
Rosa Carøe (SF).
Tak for det, og også tak til ordføreren for en rigtig fin tale, som kom godt rundt om rigtig mange emner på ligestillingsområdet. Moderaterne er jo et relativt nyt parti, så der er mange ting, vi ikke ved hvad Moderaterne mener om, og en af de ting er faktisk også på lgbt-området, som jeg er glad for ordføreren har fat i i slutningen af sin tale.
Jeg er meget enig med ordføreren i det her med, at samtalen om ligestilling og samtalen om lgbt-rettigheder tit bliver en kampplads, og det synes jeg er bundærgerligt, især når det handler om børn og unge, når det handler om lgbt-børn og -unges trivsel, som ordføreren faktisk også nævner i sin tale.
For mig handler det om nogle børn, der skal have lov til at være dem, de er, og skal have lov til at være børn. Og derfor kunne jeg godt tænke mig at høre ordføreren, om Moderaterne har taget stilling til, om man vil bakke op om det her med, at også mindreårige skal have mulighed for at få juridisk kønsskifte, hvis de er transkønnede, endnu.
Kl. 1524.
Fjerde næstformand (Karina Adsbøl):
Ordføreren.
Kl. 1525.
Rosa Eriksen (M):
Tak. Det er et enormt godt spørgsmål. Vi har ikke taget endelig stilling til det endnu. Det er en drøftelse, vi har, men det, vi sådan lagde os fast på, var, at vi måske gik ind for, at det skulle være fra 15 år.
Men jeg vil også sige – uden at lægge mig fast på noget – at jeg er blevet meget, meget klogere, efter jeg er blevet ordfører. Jeg har mødt en masse af de mennesker, det handler om, og er blevet mere bevidst om, at det ikke handler om et nummer. Det handler om, når man skal ud at rejse; det handler om, når man skal til lægen og bliver kaldt et drengenavn, selv om man er en pige.
Så det er en debat, vi også skal have og skal tage stilling til, og det er et vigtigt område og et stort problem for dem, det handler om.
[…]
Kl. 1543.
Fjerde næstformand (Karina Adsbøl):
Tak. Der er ikke flere korte bemærkninger, så vi siger tak til ordføreren. Og den næste ordfører er fru Astrid Carøe fra Socialistisk Folkeparti. Værsgo.
Kl. 1543.
(Ordfører) Astrid Carøe (SF):
Tak for det. Jeg har glædet mig, som altid, til at drøfte, hvordan det står til med ligestillingen i Danmark. Jeg ville sådan ønske, at jeg i år kunne fremlægge alle de mange fremskridt, som vi har gjort i ligestillingens navn det seneste år, men jeg står desværre lidt med en følelse af, at jeg i år kunne sige næsten de samme ting, som jeg gjorde sidste år. For der er ikke sket meget med ligestillingen det sidste år, selv om ret skal være ret: Vi har fået en handlingsplan mod partnervold og -drab og en ny lgbt+handlingsplan. Men vi mangler stadig at se konkret handling og lovudmøntning på baggrund af handlingsplanerne.
[…]
Så er der de to områder, som vi har sikret nye handlingsplaner for det sidste år, nemlig partnervold og LGBT+. Lad mig starte med det sidste, for det glæder mig, at det er et fokus i ministerens redegørelse. At 64 pct. af LGBT+-elever har eller har haft selvmordstanker, er rent ud sagt ganske forfærdeligt, og det gør mig virkelig ked af det, at en så stor del af de danske LGBT+-børn og -unge mistrives. Det kræver politisk handling, hvis vi skal skabe bedre trivsel for den her gruppe.
Et sted, man kunne starte, er ved at gøre det muligt for transkønnede børn og unge at få et juridisk kønsskifte, så deres cpr-nummer afspejler deres kønsidentitet. Forestil dig, at du som barn konstant bliver mødt af et samfund, hvor du skal retfærdiggøre din kønsidentitet. Det kan være hos lægen, på biblioteket eller i lufthavnen, hvor personalet ikke vil lade et barn passere, da krydset i passet ikke matcher barnets kønsudtryk. Jeg ved, at det vil gøre en kæmpe forskel for rigtig mange familier og børn, hvis vi her i Folketinget kunne blive enige om at anerkende de børn, der ønsker et cpr-nummer, der passer til det køn, som de føler sig som. Det handler om noget så simpelt som et cpr-nummer.
Kl. 1548.
Et andet sted, vi også bør sætte ind, er i forhold til regnbuefamilier. Det er også et fokus i redegørelsen. Jeg er glad for, at ministeren mener, at regnbuefamilier skal have flere rettigheder. Det er rigtig godt, at vi nu vil anerkende medfædre, men jeg mener ikke, at vi er i mål med det. Vi bør også i endnu højere grad anerkende sociale forældre, hvilket jo faktisk er et af initiativerne fra lgbt-handlingsplanen fra sidste år. Vi har behov for mere end blot viden om og undersøgelser af regnbuefamilier, som ministeren lægger op til i redegørelsen. Vi skal have konkrete rettigheder og handlinger bag den her undersøgelse, når den kommer, sådan at børn i regnbuefamilier også får ret til alle deres forældre og ikke kun de to, der er juridiske forældre.
[…]
Kl. 1557.
Fjerde næstformand (Karina Adsbøl):
Ordføreren. Der er ikke flere korte bemærkninger, så vi går videre til den næste ordfører, som er fru Susie Jessen, Danmarksdemokraterne. Værsgo.
Kl. 1557.
(Ordfører) Susie Jessen (DD):
[…]
Kl. 1602.
Formanden (Søren Gade):
Tak for det. Der er en lang række korte bemærkninger. Først er det fru Trine Bramsen, Socialdemokratiet.
Kl. 1602.
Trine Bramsen (S):
[…] Det er baggrunden for, at der er kommet en handleplan på LGBT+-området, hvor der er et særligt afsnit om unge med anden etnisk baggrund med LGBT+-identitet, og som har udfordringer. Men man kan vel godt både synes, at det er et problem, og at der er udfordringer der, og så, at der er andre ting, man også skal tale om? […]
Kl. 1604.
Formanden (Søren Gade):
Ordføreren.
Kl. 1604.
Susie Jessen (DD):
Jeg vil gerne lige anholde, at jeg ikke mener, at andre ting er vigtige. Det gør jeg også. […]
[…]
Kl. 1641.
Formanden (Søren Gade):
Der er ikke flere korte bemærkninger. Vi siger tak til fru Sólbjørg Jakobsen fra Liberal Alliance. Jeg byder velkommen til den næste ordfører, hr. Niels Flemming Hansen, Det Konservative Folkeparti.
Kl. 16:41
(Ordfører). Niels Flemming Hansen (KF):
Mange tak for det, formand. Ja, det er Niels Flemming Hansen fra Det Konservative Folkeparti, der står her. Det er desværre ikke Mai Mercado, som normalvis er ordfører på området, så jeg læser hendes tale op.
Det Konservative Folkeparti takker mange gange for redegørelsen, og vi er enige i, at ligestilling er en grundlæggende værdi. Den årlige redegørelse gør det jo muligt for os at følge området, med øje for hvor ligestillingen eventuelt halter efter. Heldigvis går det fremad på mange områder i Danmark: ligestilling blandt mænd og kvinder, styrkelse af lgbt-rettigheder og ligestilling på arbejdsmarkedet.
[…]
Kl. 1643.
Formanden (Søren Gade):
Der er ingen korte bemærkninger. Vi siger tak til hr. Niels Flemming Hansen fra Det Konservative Folkeparti. Jeg byder velkommen til hr. Peder Hvelplund fra Enhedslisten.
Kl. 1643.
(Ordfører). Peder Hvelplund (EL):
[…]
Til allersidst vil jeg også gerne kritisere, at ministeren endnu en gang forsøger at få os til at glemme, at man har lovet lgbt+-personer ret til juridisk kønsskifte. Endnu en gang bliver lgbt+-personer genstand for en identitetspolitisk kamp blandt politikere, der går mere op i at virke antiwoke end i de transkønnede børns trivsel. Hvis ikke ministeren driver de nødvendige fremskridt på ligestillingsområdet frem, fortsætter Enhedslisten i hvert fald med at gøre det. Vi vil kæmpe for retten til egen krop, også herhjemme i Danmark, vi vil kæmpe for en fair og lige løn, og vi vil kæmpe for, at lgbt+-personers rettigheder ikke bliver fejet ind under gulvtæppet. Tak for ordet.
[…]
Kl. 1653.
Formanden (Søren Gade):
Der er ikke flere korte bemærkninger, så vi siger tak til hr. Peder Hvelplund fra Enhedslisten. Jeg byder velkommen til fru Samira Nawa, Radikale Venstre.
Kl. 16:53
(Ordfører). Samira Nawa (RV):
[…]
Kl. 1706.
Formanden (Søren Gade):
Tak for det, og der er ikke flere korte bemærkninger. Vi siger tak til fru Samira Nawa fra Radikale Venstre, og jeg byder nu velkommen til hr. Mikkel Bjørn, Dansk Folkeparti.
[…]
Kl. 1706.
(Ordfører). Mikkel Bjørn (DF):
[…]
Ministerens redegørelse indeholder også et afsnit om tryghed for lgbt-personer, men nævner intet om, at den største og mest konkrete trussel mod disse personer udgår fra netop de islamiske miljøer. Vil man på den baggrund indføre et moratorium for den indvandring, der forøger utrygheden for de selv samme personer? Næppe.
Sidst i redegørelsen nævnes muligheden for et forbud mod såkaldt omvendelsesterapi, hvor f.eks. homo- og biseksuelle forsøges omvendt eller kureret gennem eksempelvis bøn. Uden at beklikke den ambition undrer det mig, at man fuldstændig forbigår den kirurgiske og hormonelle omvendelsesterapi på børn, der netop er blevet drøftet på et samråd her i Folketinget. Det handler om fagligt udokumenterede forsøg med farlige krydshormoner, der gives til børn helt uden lægefagligt belæg eller positiv empiri, og ovenikøbet kønskorrigerende kirurgi. Tænk, at man lader psykisk sårbare børn, der står midt i den mest massive ombygning af krop og sind, tage så skelsættende beslutninger – beslutninger om irreversible medicinske og siden kirurgiske indgreb, som kan gøre børnene sterile eller øger chancen for knogleskørhed og kræft.
Alt i alt er denne redegørelse om ligestilling en lukken øjnene for mange af de relevante problemer, når det kommer til vores behandling af både piger og drenge og kvinder og mænd. Det er luftige floskler uden anden effekt end at have en nydelig signalværdi. Vi håber, at regeringen kommer på bedre tanker, og at man vil overveje det hykleri og den enøjethed, vi alt for ofte er vidne til, når talen falder på ligestilling. Tak for ordet.
Kl. 1753.
[…]
Formanden (Søren Gade):
Tak for det. Der er ikke flere korte bemærkninger. Vi siger tak til hr. Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti, og jeg byder velkommen til hr. Noah Sturis fra Alternativet.
Kl. 17:24
(Ordfører). Noah Sturis (ALT):
Tak for ordet. Jeg bliver til tider mødt med argumentet om, at vi har opnået ligestilling i Danmark i dag. Man siger, at kvinder stadig kæmper for retten til ikke at bære tørklæde i Iran, retten til fri abort i Ungarn eller retten til at være homoseksuel i Polen, og at vi, fordi vi heldigvis er så meget længere i Danmark, ikke har mere at kæmpe for, når det kommer til ligestilling. Men jeg bliver glad for at høre, at man i debatten i dag i store træk anerkender, at vi ikke er i mål endnu – heller ikke herhjemme.
[…]
Men et vigtigt område for Alternativet vil være at sikre, at alle har frihed til at bestemme over egen krop og eget køn. Der bør staten ikke begrænse unges muligheder, når det kommer til køn, men der vil LGBT+-unge i stedet blive anerkendt og mødt med respekt af myndighederne og systemet i højere grad end i dag. Derfor kæmper vi for, at man skal kunne skifte juridisk køn, før man bliver 18 år.
For i Alternativet mener vi ikke, at staten bør blande sig i, hvilket køn børn og unge identificerer sig som, men vi ønsker at styrke lgbt+-personers trivsel, og her ved vi, at muligheden for juridisk kønsskifte er en del af løsningen. I sidste ende så vi egentlig gerne, at vi gjorde op med et kønsbinært samfund og gjorde cpr-numrene kønsneutrale; det vil ikke have betydelige administrative omkostninger, men i stedet have betydelige effekter for lgbt+-personers personlige trivsel. De ville ikke opleve at blive outet i mødet med offentlige institutioner og private virksomheder.
[…]
Kl. 1747.
Den fg. formand (Erling Bonnesen):
[…] Der er ikke flere korte bemærkninger. Så er vi igennem ordførerrækken, og så kan vi give ordet til ministeren for ligestilling.
Kl. 1747.
Ministeren for ligestilling (Marie Bjerre):
[…]
Tusind tak for at have nævnt æresdrab, social kontrol, ligeløn, abort, kønsbalance på uddannelse, men også særlig for anerkendelse af lgbt+-personer. Det er et vigtigt område for regeringen. Regeringen vil følge op på handlingsplanen for LGBT+. Der er 39 initiativer, hvor langt hovedparten forløber planmæssigt. Jeg ser særlig frem til arbejdet i forhold til regnbuefamilier, hvor vi afventer en afdækning af, hvad der kan lade sig gøre af løsningsmuligheder for regnbuefamilier. Det er et vigtigt arbejde. Regeringen har også besluttet at intervenere i Europa-Kommissionens retssag mod Ungarn for diskrimination af lgbt+-personer. Tak for at have bragt mange af de her gode emner op i den her debat, og tak for jeres store engagement.
[…]
KL. 1813.
Den fg. formand (Erling Bonnesen):
Mange tak. Så er der ikke flere korte bemærkninger. Tak til ministeren.
Da der ikke er flere, der har bedt om ordet, er forhandlingen sluttet.
Afskrift af forhandlingen om R 7 hos Folketinget.
* * *
Forhandlingen hos Folketingets TV.
Efter “KL.” indtastes “14 34 19” og derefter trykkes på “GÅ TIL KLOKKESLÆT” for at springe frem til debattens start.