Den 4. marts 2011 orienterede Folketingets Erhvervsudvalg – 2010-11 ERU alm. del Bilag 174 – om, at EU-Domstolen forbyder forskelsbehandling mellem mænd og kvinder ved beregning af forsikringsydelser efter 2012.
Da undtagelsesordningen imidlertid er uden fast udløbsdato, fandt Domstolen, at den var i strid med traktaten og EU-charteret om grundlæggende rettigheder. Derfor annullerede Domstolen undtagelsesbestemmelsen med virkning fra den 21. december 2012.
Direktiv 2004/113/EF forbyder enhver forskelsbehandling mellem mænd og kvinder i forbindelse levering af varer og tjenesteydelser.
Således opstiller direktivets artikel 5, stk. 1, følgende regel:
Domstolen konkluderede, at bestemmelsen om, at medlemsstaterne uden tidsbegrænsning kan opretholde en undtagelse til reglen om ikke-kønsrelaterede præmier og ydelser, er i strid med direktivets formÃ¥l om ligebehandling af mænd og kvinder, og uforenelige med EU’s charter om grundlæggende rettigheder.
Domstolen annullerer derfor undtagelsen i Direktiv 2004/113/EF med virkning fra den 21. december 2010.
Dommens betydning for Danmark.
Dommen betyder, at der fra den 21. december 2012 ikke længere må tegnes forsikringer, som indebærer en kønsmæssig forskelsbehandling i forhold til forsikringsydelser og -præmier. Eftersom direktivet omfatter alle private forsikringer og pensioner, der er frivillige og uafhængige af ansættelsesforhold, vil en række forsikringsordninger blive berørt.
I Danmark er Direktiv 2004/113/EF bl.a. gennemført gennem en ændring af ligestillingsloven af 2007, som også åbner mulighed for at benytte undtagelsen om kønsdifferentieret beregning af forsikringspræmier og -ydelser m.v. Det vil derfor også være nødvendigt at ændre loven.
Herhjemme benytter en række forsikringsselskaber muligheden for at gøre forskel på køn ved beregning af forsikringspræmier og -ydelser. Det gælder bl.a. inden for bilforsikringer og inden for inden for pensionsforsikringer.
Folketingets journal vedrørende redegørelsen.
Redegørelsen i sin helhed i pdf-format.
Dommen i sin helhed på EUR Lex.
Dommen i sin helhed i pdf-format.
InfoCuria vedrørende dommen.