Hollandsk lov nr. 33 351 af 17. december 2013 om ændring af vilkårene for og kompetence til at ændre kønsbetegnelsen i fødselsattester med ikrafttrædelse den 1. juli 2014.


Hollands flag
Hollands flag
Med vedtagelsen af loven, kan enhver hollænder, der er 16 år eller ældre, som er overbevist om at tilhøre det modsatte køn af, hvad der er anført i fødselsattesten, mod afgivelse af en tro og love erklæring få ændret sin kønsangivelse i sin fødselsattest og derefter i andre offentlige dokumenter, eksamensbeviser m.v., såfremt pågældende samtidig afleverer en erklæring udfærdiget af en særligt udpeget sagkyndig, der ikke betvivler pågældendes overbevisning.
Samtidig med lovens vedtagelse ophæves de hidtidige bestemmelser om, at en person før tilladelse til juridisk kønsskifte skulle være steriliseret, have været i behandling med kønshormoner og gennemgået en kønsskifteoperation.
Loven blev vedtaget den 17. december 2013 efter afstemning ved navneopråb med 51 stemmer for og 24 stemmer imod.
Lovforslaget blev fremsat den 24. august 2012.
Under behandlingen af lovforslaget var der fra nogle politikeres side ønske om en nedre aldersgrænse på 12 år. Andre politikere ønskede ikke nogen nedre aldersgrænse, men at hvert enkelt tilfælde af mindreåriges kønsskifte skulle afgøres individuelt.

Det fremgår ikke af lovteksten, men er i flere artikler om loven anført, at den skal til revision efter tre år.

Fred Teeven, vice-minister for sikkerhed og justitsanliggender bragte den 18. december 2013 følgende på den hollandske regerings engelsksprogede hjemmeside.

Nemmere at ændre kønsbetegnelse i fødselsattester
Nyhed. Den 18. december 2013.

Det vil blive lettere for de transkønnede, der er 16 år eller ældre, at få ændret kønsbetegnelsen i deres fødselsattest, uden domstolens medvirken. Det vil være tilstrækkeligt, hvis en sagkyndig fastslår, at en persons overbevisning om at være det modsatte køn er af permanent karakter. Med den sagkyndiges erklæring, kan registerføreren af fødsler, dødsfald, vielser og registrerede partnerskaber ændre kønsangivelsen i fødselsattesten.

Dette fremgår af lovforslaget fremsat af vice-minister for sikkerhed og justitsanliggender, Teeven og vedtaget af senatet. Loven træder i kraft den 1. juli 2014. Det vil ikke længere være nødvendigt for transkønnede først at blive opereret for at tilpasse deres krop til det ønskede køn. Det såkaldte steriliseringskrav ophæves. Steriliseringskravet betyder, at transkønnede skal være ufrugtbare, før kønsangivelsen i deres fødselsattest kan ændres.

For personer, der fysisk er mand eller kvinde, men har et dybt ønske om at være det modsatte køn, vil ophævelsen af kravene om ufrugtbarhed og fysisk tilpasning til det ønskede køn betyde en bredere anerkendelse af deres kønsidentitet. De kan hurtigere deltage i samfundet som det ønskede køn. Ændringen af kønsbetegnelsen i fødselsattesten vil slå igennem hos alle offentlige myndigheder, som f.eks. den kommunale persondatabase. Det vil have betydning for pas, andre rejsedokumenter og eksamensbeviser fra skoler og universiteter.

* * *
Jeg mestrer ikke hollandsk, men har ved hjælp af ordbøger lavet en oversættelse af loven til dansk.
Der tages derfor ekstra forbehold for oversættelsernes rigtighed. Ved brug som dokumentation henvises til de originale tekster.

Den 25. december 2013. Tina Thranesen.

* * *
Herunder gengives loven i dansk oversættelse.

Senatet i Nederlandene
Møde År 2012-2013
33 351
Ændring af Bog 1 i den civile retsplejelov og loven om kommunal folkeregistrering i forbindelse med ændring af vilkårene for og kompetence til at ændre kønsbetegnelsen i fødselsattester.

A
Ændret forslag til lov
9. april 2013
Vi, Beatrix, ved Guds nåde dronningen af Nederlandene, Prinsesse af Orange-Nassau, osv. osv. osv.

Alle, der vil se, høre eller læse, vær hilset! For at vide:
Vi har taget i betragtning, at det er ønskeligt at tilvejebringe betingelserne for ændring af angivelsen af køn i forbindelse med fødsel, ved at de nugældende regler om fysisk tilpasning til det ønskede køn og absolut ufrugtbarhed, ophæves, og at der gives myndighederne beføjelser til at foretage sådanne ændringer ved at ændre punkt 13 i kapitel 4 i Bog 1 i den civile retsplejelov.
Som følge heraf har vi, Statsrådets rådgivende afdeling i samråd med senatet i Nederlandene, godkendt og dekreterer følgende:

Artikel I
Bog 1 i den civile retsplejelov ændres som følger:
A
Artikel 20 ændres som følger:
1. I første afsnit, indledningen, indsættes mellem “for konvertering af et registreret partnerskab,” og “samt domstolsafgørelser”: ændring af angivelsen af køn efter en erklæring som anført i artikel 28,.

2. I første afsnit, under a, bortfalder sætningen “en afgift for at ændre kønsangivelsen”.

B
Punkt13 i afsnit 4 affattes således:
Punkt 13. Ændring af kønsangivelsen i lov om fødsler

Artikel 28
1. Enhver hollænder, der er 16 år eller ældre, som er overbevist om at tilhøre det modsatte køn af, hvad der er anført i fødselsattesten, kan afgive en tro og love erklæring til registerføreren af civilstatus, hvor fødslen er registreret. Hvis fødselsattesten ikke er registreret her i landet, skal erklæringen afgives til registerføreren af civilstatus i Haag kommune.

2. Ved anvendelsen af første afsnit, og tredje afsnit, og artikel 28a og 28b i lov om fødsler omfatter en fødselsattest også et bevis for registrering af en fødselsattest udfærdiget uden for Nederlandene, eller en afgørelse som omhandlet i artikel 25c.

3. Den, som ikke har hollandsk statsborgerskab, kan afgive en erklæring som omhandlet i første afsnit, hvis han umiddelbart før erklæringens afgivelse har haft bopæl i Nederlandene i en periode på mindst et år og har en gyldig opholdstilladelse. I sådanne tilfælde skal der også forevises en kopi af fødselsattesten.

4. Mindreårige på seksten år eller ældre er kompetente til for sig selv at afgive den i første afsnit nævnte erklæring og til at træffe retslige og udenretslige beslutninger derom.

Artikel 28a
1. Sammen med erklæringen afleveres en erklæring udfærdiget af en særligt udpeget sagkyndig højst seks måneder før datoen for erklæringen.

2. Den sagkyndiges erklæring skal angive, at den person, der er omfattet af erklæringen fra den sagkyndige, har erklæret at være overbevist om at tilhøre det modsatte køn af, hvad der er anført i fødselsattesten, og over for den sagkyndige har forklaret om sin viden om omfanget og fortolkningen af denne tilstand. Den sagkyndige afgiver ikke erklæringen, hvis han har grund til at betvivle rigtigheden af personens overbevisning.

Artikel 28b
1. Hvis artikel 28a er opfyldt, tilføjer registerføreren på fødselsattesten en anmærkning om ændring af kønnet. Artikel 27 finder tilsvarende anvendelse.

2. I de tilfælde, der er nævnt i første punktum i første stykke, kan registerførererne, hvis de anmodes derom, også ændre navnene på den person, erklæringen vedrører.

3. I de tilfælde, der er omhandlet i artikel 28, første afsnit, andet punktum, indskriver registerføreren i Haag kommune ændringen i kommunens fødselsregister.

Artikel 28c
1. Ændringen af kønsangivelsen i fødselsattesten har de konsekvenser, der følger af denne lov, fra den dag, hvor registerføreren tilføjer fødselsattesten anmærkningen om ændring af kønnet. Dette gælder også for ændring af de navne, der er nævnt i artikel 28b, andet afsnit.

2. Ændringen af kønsangivelsen ændrer ikke ved eksisterende familieforhold, legitime rettigheder, beføjelser og forpligtelser i medfør af denne lov forbliver upåvirkede.

3. Hvis det, efter ændringen af en persons kønsangivelse, viser sig, at pågældende har et barn på grundlag af det køn, som pågældende havde før kønsændringen, forholdes som anført i afsnit 11. I tilfælde af, at den person, der har ændret kønsbetegnelse, anmoder om at adoptere et barn, som er avlet med pågældendes eget arvemateriale med den følge, at barnet er eller er ved at blive født i et forhold mellem adoptanten og den anden forældre, finder fjerde afsnit i artikel 227 anvendelse.

Artikel II
Loven om kommunal folkeregistrering skal ændres således:
1. I artikel 37, fjerde afsnit ændres “i forbindelse med omkostning ved at ændre kønsangivelsen i fødselsattesten” til: i forbindelse med en ændring af kønsangivelsen i fødselsattesten.

2. I artikel 81, tredje afsnit, ændres “i forbindelse med en omkostning ved at ændre kønsangivelsen i en dÃ¥bsattest” til: i forbindelse med en ændring af kønsangivelsen i en dÃ¥bsattest.

Artikel III
1. Retslige procedurer, der er omhandlet i punkt 13 i afsnit 4 i bog 1 i den civile retsplejelov, som dette afsnit, og som på datoen for denne lovs ikrafttrædelse ikke var endeligt afgjorte, kan afvises efter slutbestemmelsen i dette afsnit.

2. Kravet om, at afgiften for ændring af kønsbetegnelsen, som er nævnt i artikel 20, første afsnit, indledning og Bog 1 i den civile retsplejelov, skal efter ikrafttrædelsen af denne lov forbliver i kraft for retsafgørelser, som på grund af tre månedersfristen, der er anført ved ændring af kønsbetegnelsen, ikke kunne færdiggøres, og i forbindelse med retsafgørelser ved anvendelse af første afsnit.

3. Kravet i artikel 37, fjerde afsnit, og artikel 81, tredje afsnit, i lov om den kommunale folkeregistre, om, at afgiften for at ændre kønsbetegnelsen, som det var affattet på tidspunktet for vedtagelsen af denne lov, vil fortsat være i kraft med hensyn til omkostningerne ved ændringer gennemført før dette tidspunkt, og for retslige afgørelser i henhold til første afsnit.

Artikel IV
Denne lov træder i kraft på et tidspunkt fastsat ved kongelig anordning.

Afslutningsvis anbefales, at dette optages i statstidende, og at alle ministerier, myndigheder, uddannelsesinstitutioner og embedsmænd, som det kan vedrøre, vil sørge for en korrekt gennemførelse.

Givet af

Vice-ministeren for sikkerhed og justitsanliggender.

* * *
Loven på hollandsk i pdf-format.
Artikel på hollandsk om loven og dens vedtagelse den 18. december 2013 hos Eerst Kamer der Staten-Generaal (Senatet i Nederlandene)
Omtale af loven og dens tilblivelse hos Eerste Kamer der Staten-Generaal (Senatet i Nederlandene).
Omtale af loven den 20. december 2013 hos Human Rights Watch.