Kønsneutrale skilte – et af de første officielle kønsneutrale toiletskilte i USA er lavet af det danske firma DanSign. 1. september 2016.


Kønsneutralt skilt fra DanSign
Kønsneutralt skilt fra DanSign
Den 1. september 2016 bragte DanSign på sin hjemmeside en artikel om problematikken om kønsneutrale toiletter i USA. Med venlig tilladelse fra DanSign bringes artiklen herunder.

Kønsneutrale skilte – Kamp om badeværelserne
1. september 2016

Der er gang i den i USA. Valgkamp og en heftig debat om skilte til landets badeværelser.
Sagen er den, at de såkaldte ’kønsneutrale’ skilte begynder at dukke op.

Skiltene har skabt voldsom debat – specielt i Mississippi og North Carolina bliver de kritiseret. De vil ikke bruge skiltene trods en ny lov, der giver alle lov til at bruge det toilet, de identificerer sig med.
Donald Trump hører til dem, der bare mener, at man skal bruge det nærmeste badeværelse. ”Man bruger vel det, man føler sig bedst tilpas i,” sagde han, da han blev spurgt om en holdning.
Clinton-klanen vil fortsætte Obamas linje for at alle har lige ret i denne verden.
Debatten handler nemlig om, hvem der må bruge hvilke toiletter – og under det – om transgenders, de transkønnede, der i øjeblikket fylder mere og mere i mediebilledet.

De delte toiletter
”I Danmark har vi ikke tradition for, at kvinder og mænd kan dele toilet i det offentlige rum,” fortæller Tonny Sønderbæk fra DanSign, der har lavet et af de første officielle kønsneutrale toiletskilte i USA. Det hænger i Californien. ”Det var en spændende opgave for os at lave et skilt, der henviser til begge køn og naturligvis også transkønnede,” siger han. Skiltet kom op i foråret 2016, og det skabte en del debat. ”Vi tænkte os grundigt om sammen med designere og lufthavnen. Skiltet skulle være seriøst og lavet med respekt – samtidig med, at folk der bruger det anviste toilet, føler sig godt tilpas med at bruge det.” DanSign designede en løsning, hvor skiltet giver mulighed for alle at bruge toilettet med henvisning til, hvordan brugeren har det med sig selv. I tråd med den lov som Obama-administrationen fik gennemført.

Hvor er de?
I Danmark er der meget få kønsneutrale toiletter.
Empire Bio i København har uden at gøre det store væsen af sig, besluttet, at alle toiletter er delte. De har lavet et flot fælles køns-tegn, der giver et godt billede, af at semantikken endnu ikke helt er vedtaget endnu. ”Det foregår meget lokalt stadigvæk,” siger Tonny Sønderbæk. ”Vi er stille og roligt ved at finde ud af, hvordan folk opfatter skiltene og om de forstår dem.”
”Det er egentlig underligt, at vi ikke er foregangsland i en sag som denne. Det ville klæde os, at vi ophævede den kønslige tilgang til toiletbesøget,” siger livsstilsekspert Flemming Møldrup.

Transgender er tidsånd
Transgender’s vinder frem. De mest prominente er en af skuespillerne i den populære serie ’Orange is the New Black, Laverne Cox. Hun er den første der har været nomineret til en Emmy, der er TV-branchens svar på en Oscar. Senere samme år var hun på forsiden af TIME Magazine. ’Nu tipper det for os,” sagde hun dengang. Hun fik ret. Reality-folket fik en ny heltinde med Caitlyn Jenner. Caitlyn Jenner hed de første 65 år af sit liv Bruce Jenner. Caitlyn er tidligere OL-vinder i 1976 i mændenes tikamp, og er senere blevet reality-stjerne i USA på grund af sit ægteskab med Kris Jenner, der er mor til de berygtede Kardashian-søstre, der hærger nettets sladdersider som en daglig rutine. Caitlyn er på kort tid blevet verdens mest berømte transkønnede menneske.

Toiletsnak
Tilbage til toiletsnakken i USA er der stadig lidt usikkerhed om hvem, der må, skal og kan gå på de forskellige toiletter.
Det er tydeligt, at det afhænger lidt af, hvilken politisk overbevisning, hvilken stat og hvilken alder, man har.

Skiltet har afgørende betydning
De mest konservative, de bange og de meget religiøst aktive mener, at det er decideret usmageligt, at man skal dele toilet. Og de er slet ikke til, at der bliver sat et skilt op, hvor den ene halvdel af figuren har en kjole på – og den anden en buks. Det er alligevel for moderne.
De unge, de progressive og byboerne synes, at det er mest naturlige nok bare er, at de dele badeværelser.
Noget tyder på, at vi kun er i den spæde trans-begyndelse.
”Mine amerikanske bekendte fortæller, at det er en stor debat rundt om spisebordene i familierne. De lægger alle mulige vinkler ind over det – bliver kvinder intimiderede af, at der står en mand i kø, bliver de endnu mere pikerede over, at det er en transkønnet, der venter. Hvad siger mændene til, at der er hygiejnebind i skraldespanden? Mit bud er, at vi får en lignende debat i Danmark, når skiltene bliver sat op her,” siger Flemming Møldrup.
”Vi har med sikkerhed ikke lavet det sidste kønsneutrale toiletskilt.” ”Rent praktisk vil det jo også betyde, at der ikke altid er så lang kø ved dametoilettet – mens mændene valser ud og ind,” slutter Tonny Sønderbæk fra DanSign.

* * *
19. september 2023. Artiklen findes ikke mere hos DanSign. Tina Thranesen.