Ligestillingsudvalget stillede den 28. oktober 2021 spørgsmål nr. 2 – L 18. Alm. del. Samling: 2021-22 – efter ønske fra Fatma Øktem (V), om der vil blive indført forpligtelser for kommuner, fritids- og idrætsforeninger til at stille f.eks. kønsneutrale eller tredjekønsfaciliteter til rådighed, til ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S). Fungerende minister for ligestilling, Mattias Tesfaye svarede den 17. november 2021.
Spørgsmål
Det foreslås med lovforslaget, at der i ligestillingsloven indsættes en bestemmelse, som giver mulighed for positiv særbehandling i form af, at ”specifikke foranstaltninger, der har til formål at forebygge eller opveje ulemper knyttet til seksuelle orientering, kønsidentitet eller kønskarakteristika, opretholdes eller vedtages”. Betyder det, at der vil blive indført forpligtelser for kommuner, fritids- og idrætsforeninger til at stille særlige faciliteter (f.eks. kønsneutrale eller tredjekønsfaciliteter) til rådighed enten nu eller på længere sigt?
* * *
Svar
Som det fremgår af lovforslagets § 1, nr. 6, foreslås der indsat en bestemmelse i ligestillingsloven som § 2, stk. 4, hvoraf det fremgår, at forbuddet mod forskelsbehandling på grund af seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika ikke indebærer en pligt til at stille særlige fysiske faciliteter til rådighed.
Med lovforslaget bliver der således ikke indført en videre pligt til at stille særlige fysiske faciliteter fx kønsneutrale toiletter og omklædningsrum til rådighed, hvilket er i tråd med Ligebehandlingsnævnets praksis.
Der vil derimod være en forventning om rimelig tilpasning, så eventuelle udfordringer forsøges løst i mindelighed, når de opstår. Der henvises til afsnit 3.1.2 i lovforslagets almindelige bemærkninger.
Bestemmelsen i § 3 a, stk. 2, om muligheden for af opretholde eller iværksætte specifikke foranstaltninger, er alene en undtagelsesbestemmelse fra forbuddet mod forskelsbehandling. Bestemmelsen tager sigte bl.a. på, at det fortsat skal være muligt at opretholde eller iværksætte specifikke foranstaltninger udelukkende eller første og fremmest rettet mod LGBTI-personer. Det kan fx være særlige idrætsarrangementer eller foreningsaktiviteter mv. kun for LGBTI-personer, hvis de tager sigte på at forebygge eller opveje de ulemper, der kan være knyttet til det, at være homo-, biseksuel, transperson eller interkønnet.
Venlig hilsen
Mattias Tesfaye
Fungerende minister for ligestillin
* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret hos Folketinget i pdf-format.