Ligestillingsudvalget stillede den 22. maj 2014 på foranledning af Fatma Øktem (V) spørgsmål 16 – L 182 Samling: 2013-14 – af 22. maj 2014 om bistand til ændringsforslag om at ansøgning om juridisk kønsskifte skal vedlægges erklæring fra egen læge. til økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager, der svarede den 26. maj 2014.
Spørgsmålet
Vil ministeren, som teknisk bistand, udarbejde et ændringsforslag, hvor personer der oplever et misforhold mellem det biologiske køn og det køn, som den pågældende oplever sig selv som tilhørende, kan få tilladelse til juridisk kønsskifte ved at indgive ansøgning herom. Foruden at der i ansøgningen skal vedlægges en erklæring om, at ansøgningen er begrundet i en oplevelse af at tilhøre det andet køn, skal der vedlægges en lægefaglig udtalelse fra egen læge, sådan der ikke umiddelbart er risiko for, at ønsket om juridisk kønsskifte
ikke skyldes transseksualisme, men andre årsager herunder ubehandlet psykisk sygdom.
Svar
Som teknisk bistand er der udarbejdet et ændringsforslag, som samtidigt hermed er oversendt til Folketingets Ligestillingsudvalg.
Jeg kan ikke tilslutte mig ændringsforslaget, som i øvrigt ikke er nærmere kvalificeret eller afstemt med de relevante parter.
Den model for juridisk kønsskifte, som regeringen har peget på, er den model, som i højeste grad tager hensyn til den personlige frihed uden at kompromittere samfundsmæssige hensyn.
Der er med den valgte model lagt op til, at juridisk kønsskifte tager udgangspunkt i den enkeltes egen oplevelse af at tilhøre det andet køn.
I spørgsmålet foreslås der indført pligt til at indhente en udtalelse fra egen læge inden et juridisk kønsskifte, idet det ønskes sikret, at anmodningen er begrundet i en oplevelse af at tilhøre det andet køn og ikke skyldes andre årsager, herunder ubehandlet psykisk sygdom.
Da man næppe kan kræve, at en ansøger har en fast praktiserende læge, eller at en fast læge har noget forudgående kendskab til ansøgeren, må en sådan udtalelse baseres på samtaler med ansøgeren. Det står mig imidlertid ikke klart, hvad det nærmere lægefaglige indhold i sådanne samtaler måtte være i forhold til afklaring af vedkommendes kønsidentitet. I forhold til at kunne afvise, at ønsket om juridisk kønsskifte ikke er begrundet i ubehandlet psykisk sygdom, bemærkes det, at én eller nogle få samtaler med en almen praktiserende læge næppe kan imødekomme dette formål.
På den baggrund mener jeg ikke, at vi bør stille krav om lægefaglig udtalelse fra egen
læge som betingelse for et juridisk kønsskifte.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager
Ændringsforslaget
til
forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister
(Tildeling af nyt personnummer til personer, der oplever sig som tilhørende det andet køn)
Til § 1
2) Nr. 1, affattes således:
I § 3 indsættes efter stk. 5 som nyt stykke:
”Stk. 6. Økonomi- og Indenrigsministeriet tildeler efter skriftlig ansøgning nyt personnummer til en person, som oplever sig som tilhørende det andet køn. Tildeling af nyt personnummer er betinget af, at den pågældende afgiver en skriftlig erklæring om, at ønsket om nyt personnummer er begrundet i en oplevelse af at tilhøre det andet køn,
at den pågældende vedlægger en udtalelse fra egen læge, hvoraf det fremgår, at lægen vurderer, at ønsket om juridisk kønsskifte skyldes en oplevelse af at tilhøre det andet køn, og at den pågældende efter en refleksionsperiode på 6 måneder fra ansøgningstidspunktet skriftligt bekræfter sin ansøgning. Det er endvidere en betingelse, at den pågældende på ansøgningstidspunktet er fyldt 18 år.”
Til nr. 2
Med bestemmelsen foreslås det, at tildeling af nyt personnummer, udover en skriftlig erklæring fra vedkommende selv om, at ønsket om et nyt personnummer er begrundet i en oplevelse af at tilhøre det andet, samt en refleksionsperiode på 6 måneder fra ansøgningstidspunktet, tillige er betinget af, at der vedlægges en udtalelse fra egen læge.
Af udtalelsen fra egen læge skal det fremgå, at lægen vurderer, at ønsket om et nyt personnummer skyldes en oplevelse af at tilhøre det andet køn og ikke andre årsager, herunder ubehandlet sygdom.
* * *
Kildehenvisning
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.
Ændringsforslaget hos Folketinget i pdf-format.