L 183. Bilag 2. Spgsm. 1. LGBT komiteens skrivelse af 5. maj 2020 om forældremyndighed, når et barns forældre dør. Svar 27. maj 2020.


LGBT komiteen sendte den 5. maj 2020 en skrivelse til Social- og Indenrigsministeriet med et ønske om, at Folketinget drøfter LGBT komiteens forslag om, at en mand, der ved erklæring jf. børnelovens § 27 a, stk. 2 har tiltrådt medmoderskab, kan få forældremyndighed, hvis et barns forældre dør.
Social- og Indenrigsudvalget stillede den 5. maj 2020 spørgsmål 1 til L 183 – samling 2019-2020 – om at kommentere skrivelsen fra LGBT komiteen, til Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der svarede den 27. maj 2020.

Indhold
Skrivelsen fra LGBT komiteen
Spørgsmålet til ministeren
Svaret fra ministeren

* * *

[Til indhold] Skrivelsen fra LGBT komiteen

Tirsdag den 5. maj 2020.

Social- og Indenrigsudvalget

Vedr.: L 183 Forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven, lov om Familieretshuset, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og forskellige andre love.
(Afskaffelse af tvungen delt bopæl og refleksionsperioden samt opfølgning på etableringen af det nye familieretlige system m.v.).

Inden fremsættelse af lovforslaget var et udkast igennem to høringer, og LGBT komiteen har indgivet høringssvar begge gange. Social- og Indenrigsministeriet har, som det fremgår af høringsnotatet, afvist LGBT komiteens forslag. Et af disse forslag handlede om i § 13 at sidestille en mand, der efter børnelovens § 27 a, stk. 2 har tiltrådt medmoderskab, med en forælder, der ikke er forældremyndighedsindehaver. Ministeriet finder ikke, at forslaget kan rummes indenfor rammerne af lovforslaget. Vores andet forslag vedrører § 15, som handler om forhold i forbindelse med dødsfald, og her foreslår vi en præcisering af ordet ”andre”, en præcisering vi mener er helt indenfor rammerne af lovforslaget.

Lovforslagets § 4, nr. 4 lyder:
4. § 15, stk. 3, affattes således:
»Stk. 3. Dør en forælder, der har forældremyndigheden alene, træffes der afgørelse om, hvem der skal have forældremyndigheden. En efterlevende forælder og andre kan anmode om forældremyndigheden. Er der fælles forældremyndighed, og dør begge forældre, finder 1. og 2. pkt. tilsvarende anvendelse.«

LGBT komiteen har foreslået indsættelse af:
”, en mand, der ved erklæring jf. børnelovens § 27 a, stk. 2 har tiltrådt medmoderskab”
mellem ”En efterlevende forælder” og ”og andre kan anmode om forældremyndigheden.”

LGBT komiteen ønskede indsættelsen, da det i praksis ofte er sådan, at en sådan mand er social forælder for sit barn. Høringsnotatet er ikke helt klart, da det ved kommenteringen af vores forslag omtaler forhold ved dødsfald i forbindelse med diskussionen af § 13. Uanset hvad, finder LGBT komiteen, at en præcisering af ordet ”andre” i § 15 falder indenfor rammerne af lovforslaget.

Da ændringsforslaget til § 4, nr. 4 ikke kom med i lovforslaget og ikke er nævnt i bemærkningerne til lovforslaget, anmoder LGBT komiteen om, at ændringsforslaget bliver drøftet under Folketingets behandling af lovforslaget, således, der findes et fortolkningsbidrag til bestemmelsen i Folketingets behandling af lovforslaget.

Med venlig hilsen
LGBT komiteen

Tina Thranesen Søren Laursen

* * *
[Til indhold] Spørgsmålet
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 5. maj 2020 fra LGBT komiteen, jf. L 183 – bilag 2.

[Til indhold] Svaret
LGBT komiteen foreslår i henvendelsen af 5. maj 2020 ændring af de regler om forældremyndighed, der fremgår af lovforslagets § 4, nr. 3 og 4. Der henvises endvidere til punkt 3.3.1. i høringsnotatet.

LGBT komiteens første forslag vedrører lovforslagets § 4, nr. 3. Her foreslås det, at § 13, stk. 2, i forældreansvarsloven ændres, så det bliver muligt for en forældremyndighedsindehaver, der ikke er en af barnets forældre, at aftale med en af barnets forældre, at de sammen skal have fælles forældremyndighed. En sådan aftale skal godkendes af Familieretshuset eller af familieretten.

Den foreslåede ændring vil bl.a. have betydning i en situation, hvor en forælder har aftalt fælles forældremyndighed over et barn med sin ægtefælle eller samlever, og hvor denne forælder senere afgår ved døden. Herefter har ægtefællen eller samleveren i udgangspunktet forældremyndigheden alene, og med forslaget får vedkommende mulighed for at indgå aftale om fælles forældremyndighed med den anden forælder til barnet.

LGBT komiteen foreslår, at anvendelsesområdet for den foreslåede ændring af § 13 i forældreansvarsloven udvides. Den foreslåede udvidelse er rettet mod situationer, hvor et lesbisk par er blevet forældre med hjælp fra en sæddonor, som de kender. Med LGBT komiteens forslag får den ene af barnets forældre efter den anden forælders død mulighed for at aftale fælles forældremyndighed med sæddonoren.

Som anført i punkt 3.3.1. i høringsnotatet, mener jeg ikke, at LGBT komiteens forslag kan rummes inden for rammerne for nærværende lovforslag, men forslaget vil indgå i de løbende overvejelser om ændring på forældremyndighedsområdet.

LGBT komiteens andet forslag vedrører § 15, stk. 3, i forældremyndighedsloven. Det følger af denne bestemmelse, at ved en eneforældremyndighedsindehavers død kan en efterlevende forælder til barnet og andre anmode om forældremyndigheden. Ved lovforslagets § 4, nr. 4, foreslås bestemmelsen lovteknisk justeret.

LGBT komiteen foreslår, at det skal fremgå af bestemmelserne, at den mand, der var sæddonor til et barn, der blev født af et lesbisk par, kan anmode om forældremyndigheden over barnet, hvis forældremyndighedsindehaveren er afgået ved døden.

Jeg mener ikke, at der er behov for en sådan ændring, da en sæddonor allerede i dag kan anmode om forældremyndigheden.

Med venlig hilsen
Astrid Krag

* * *
Folketingets journal vedrørende LGBT komiteens skrivelse.
Skrivelsen fra LGBT komiteen i pdf-format hos Folketinget.
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Udgivet i: KategorierL 183 Navnelov m.fl. 2019, LGBT komiteenSøgeord: Tags, , , , , , , , , , ,