Betina Hvejsel skrev den 3. marts 2008 til justitsminister, Lene Espersen om ægteskabsloven.
Den 25. marts 2008 stillede medlem af Folketinget, Mogens Jensen (S) § spørgsmål nr. S 1014 om skrivelsen til Justitsminsteren, der svarede den 2. april 2008.
Fra:Betina Hvejsel [betina@hvejsel.dk]
Sendt:3. marts 2008 14:55
Til:lene.espersen@ft.dk
Emne:Vedr. verserende debat om ændring af ægteskabsloven.
Hej Lene Espersen.
Mit navn er Betina Hvejsel og jeg er transseksuel.
Jeg er i øjeblikket i behandling på Rigshospitalets sexologiske klinik, og håber at få tilladelse til kønsskifteoperation.
Nu er det sådan at jeg er gift med min dejlige hustru, Bodil Hvejsel.
Før jeg kan få lov til at bliver kønsskifteopereret, er jeg imidlertidig nødt til at lade mig skille, på trods af min hustrus udtrykkelige ønske om at hun gerne fortsat vil være gift med mig. Sådan tolkes loven i hvert tilfælde nu.
Men i ægteskabsloven står at ægteskabet er en institution mellem mand og kvinde.
Hvordan defineres mand og kvinde i denne sammenhæng.
Er det biologisk mand og kvinde – eller juridisk mand og kvinde?
Hvis det er biologisk, kunne jeg vel med rette hævde at jeg fortsat er en biologisk mand (selvom jeg ikke ønsker at gøre dette) for at vedblive med at være gift med min hustru.
Mine kromosomer kan jo ikke ændres desværre.
Jeg synes dog at det ville være mere ønskværdigt hvis der i loven blev givet dispensation for transseksuelle, som allerede ER gift. til at vedblive at være gift efter en kønsskifteoperation, med begge parters udtrykkelige samtykke.
Venlig hilsen
Betina Hvejsel.
Langenæs allé 50, st.tv.
8000 Ã…rhus C
tlf: 21 497 222
* * *
Spørgsmål
Vil ministeren svare på, om hun finder det diskriminerende, at en transseksuel, for at kunne gennemføre en kønsskifteoperation, tvinges til at lade sig skille, selv om begge parter i ægteskabet fortsat ønsker at være gift, og om det ikke ville være rimeligt at lave en dispensation i ægteskabslovgivningen for transseksuelle, der allerede er gift og ønsker at vedblive hermed?
Svar
Justitsministeriet kan oplyse, at reglerne om kastration, herunder tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte, findes i sundhedslovens kapitel 33, der hører under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.
Spørgsmålet kan således efter Justitsministeriets opfattelse kun besvares fyldestgørende, hvis der til brug for svaret indhentes en udtalelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.
Spørgsmålet kan derfor ikke besvares inden for de rammer, der gælder for S-spørgsmål, jf. herved Folketingets Forretningsorden § 20, stk. 1 og 2 [1], som senest affattet ved Folketingsbeslutning nr. B 167 af 1. juni 2007.
* * *
Folketingets journal vedrørende henvendelsen fra Betina Hvejsel.
Henvendelsen fra Betina Hvejsel i pdf-format hos Folketinget.
Folketingets journal vedrørende § 20 spørgsmÃ¥l S 1014 fra Mogens Jensen om henvendelsen – bilag 249.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.
Note af Tina Thranesen.
- [Retur] Folketingets forretningsorden
§ 20. Ønsker et medlem at få oplyst en ministers holdning til eller opfattelse af et offentligt anliggende på grundlag af information, der er umiddelbart tilgængelig for ministeren, kan dette ske ved et spørgsmål til vedkommende minister efter reglerne i denne paragraf.
Stk. 2. Spørgsmålet stilles skriftligt. Det skal være kort og bestemt affattet og kan være ledsaget af en kort skriftlig begrundelse. Det indgives gennem Lovsekretariatet til formanden, som sender en genpart af spørgsmålet tillige med den eventuelle skriftlige begrundelse til ministeren. Spørgeren kan udbede sig skriftligt eller mundtligt svar. Spørgsmål til skriftlig besvarelse bør være affattet således, at besvarelsen kan holdes inden for et rimeligt omfang. Et medlem kan stille 2 spørgsmål til samme minister til mundtlig besvarelse i en spørgetid.