Nydanske LGBT-personers levevilkår. 1. oktober 2015.


Nydanske LGBT-personers levevilkår
Nydanske LGBT-personers levevilkår

Titel Nydanske LGBT-personers levevilkår
Forfatter Bjarke Følner, Mikkel Dehlholm og
Jasmin Maria Christiansen
Udarbejdet af Als Research for Børne-, Undervisnings-
og Ligestillingsministeriet
Udgivet 1. oktober 2015
Sprog Dansk
Antal sider 169
ISBN13 978-87-93373-00-6

Undersøgelsen omhandler både homoseksuelle og transpersoners levevilkår
Ved offentliggørelse af undersøgelsen udtalte børne-, undervisnings- og ligestillingsminister, Ellen Trane Nørby:
”Det er bekymrende, at så mange nydanske homoseksuelle føler sig tvunget til at leve skjult med deres seksualitet og ligefrem udsættes for vold fra familien. Det viser mig, at visse etniske minoritetsmiljøer og religiøse grupper stadig ikke accepterer, at alle i Danmark har frihed til at være den, de er og til selv at vælge sin partner – uanset køn og seksualitet. Vi skal derfor blive ved med at flytte holdninger og udfordre tabuer om køn og seksualitet gennem viden og dialog”.

Rapportens fordord
Denne rapport fremlægger resultaterne af Als Researchs undersøgelse af nydanske LGBT-personers levevilkår. Undersøgelsen er udført for Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling i perioden december 2014 – september 2015.

Undersøgelsen er baseret på tre empiriske datasæt: En kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt LGBT-personer, en interviewundersøgelse blandt nydanske LGBT-personer og en survey om holdninger til LGBT foretaget blandt nydanskere med ikke-vestlig baggrund. Herudover er der foretaget enkelte interview med ressourcepersoner og pårørende.

Als Research vil gerne sige tak til de mere end 3.300 respondenter, som har besvaret LGBT spørgeskemaet, og til de 50 nydanske LGBT-personer, som har sagt ja til at blive interviewet anonymt. I lyset af undersøgelsens følsomme emne er vi meget taknemmelige for den grad af tillid og åbenhed, som I har udvist – også når spørgsmålene er gået meget tæt på og har berørt både nære relationer og svære temaer.

Ligeledes vil vi gerne sige tak til de mange forskellige ”gatekeepere”, som har hjulpet os med at etablere tillid og skabe kontakt til informanter, og til de mange organisationer og samarbejdspartnere, som har hjulpet os med at udbrede kendskabet til undersøgelsen.
En særlig tak til Sabaah, LGBT Danmark, Out&About, boyfriend.dk, girlfriend.dk og Homotropolis, samt til Morten Bek Ditlevsen og Joel Simkhai fra Grindr.

Endelig en stor tak til ekspertfølgegruppens medlemmer bestående af Søren Laursen (LGBT Danmark), Fahad Saeed (Sabaah), Eduardo Grutzky (ALMAeuropa), Mads Ted Drud-Jensen (Center for Udsatte Flygtninge) og Tina Thranesen (Vidensbanken om konsidentitet). Jeres store viden og indsigt på området har bidraget til at højne kvaliteten af undersøgelsen.

Undersøgelsen er udført af chefkonsulent Bjarke Følner, konsulent Mikkel Dehlholm og juniorkonsulent Jasmin Maria Christiansen. Ekstern konsulent Fahad Saeed har bidraget med løbende feedback på analyseresultater og med rekruttering og netværksdannelse i forbindelse med interviewundersøgelsen. Stud.soc. Louise Jørring har bistået undersøgelsen i relation til dataindsamling og efterbehandling af datamateriale. Undersøgelsen behandler et følsomt emne og forsøger at give nuancerede svar på en lang række spørgsmål, som hidtil har været underbelyste. Det er vores håb, at rapportens konklusioner videreformidles med de nødvendige nuancer og med respekt for feltets kompleksitet.

Ansvaret for resultater og konklusioner påhviler alene Als Research.

Bjarke Følner
Chefkonsulent, Als Research

Rapportens konklusioner
Undersøgelsen af nydanske LGBT-personers levevilkår viser samlet set, at nydanske LGBT-personer på en række områder har væsentligt dårligere levevilkår end andre LGBT-personer i Danmark:

  • De nydanske LGBT-personer skjuler i væsentligt højere grad deres seksuelle orientering og kønsidentitet. Flertallet holder det eksempelvis skjult over for deres forældre og over for andre familiemedlemmer end deres forældre og søskende.
  • Et betydeligt mindretal af de nydanske LGBT-personer har været udsat for vold (13%), voldstrusler (18%) og/eller andre negative reaktioner fra deres families side. Herunder fx overvågning (16%), social udstødelse fra familien (20%) og pres for at blive gift mod deres vilje (15%). Til sammenligning har 1% af de øvrige danske LGBT-personer oplevet vold eller voldstrusler fra familien.
  • Nydanske LGBT-personer oplever en signifikant højere grad af diskrimination, og deres psykiske trivsel er gennemsnitligt set markant dårligere end blandt andre LGBT-personer i Danmark. Hver tredje nydanske LGBT-person (33%) har overvejet at begå selvmord inden for det seneste år, mens det samme gælder for 19% af de øvrige LGBT-personer.

Undersøgelsens holdningssurvey blandt nydanskere viser blandt andet, at:

  • Flertallet af nydanskere har tolerante holdninger til LGBT, men et betydeligt mindretal opfatter fx homoseksualitet som en religiøs synd (39%) og/eller som en sygdom (22%). Sådanne negative holdninger kan være med til at forklare de svære levevilkår og den dårlige psykiske trivsel, som ses blandt et betydeligt mindretal af de nydanske LGBT-personer.

Alt i alt viser undersøgelsen, at nydanske LGBT-personer udgør en særlig udsat “minoritet i minoriteten”. Gruppen er indbyrdes sammensat og det hører samtidig med til det samlede billede, at der også er mange nydanske LGBT-personer, som oplever gode levevilkår:

  • Flertallet af de nydanske LGBT-personer er fx “stolte af” eller ”har det godt med” deres seksuelle orientering eller kønsidentitet. Og blandt de nydanske LGBT-personer, som har fortalt det til deres forældre, har 44% oplevet en ”overvejende” eller ”fuld” grad af accept fra deres far, mens 30% har oplevet en “overvejende” eller ”fuld” grad af accept fra deres mor.
  • Endelig kan det fremhæves, at størstedelen af både de nydanske og de øvrige LGBT-personer”generelt” eller ”det meste af tiden” føler sig frie til at udleve deres seksualitet/kønsidentitet.

* * *
Rapporten i pdf-format hos Als Research ApS.

Folketingets journal vedrørende Ligestillingsudvalgets omtale af udgivelsen af undersøgelsen.
Undersøgelsen i pdf-format hos Folketinget.