Ifølge regeringens lovprogram af oktober 2020 for folketingsåret 2020/2021 bliver der i anden halvdel af februar 2021 frensat lovforslag om at gøre kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika til selvstændige beskyttelsesgrunde i forskellige love.
Side 37. Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
[…]
Side 38.
Ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd, lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v., straffeloven og forskellige andre love (Styrket beskyttelse af LGBTI-personer mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer) (Feb II)
Lovforslaget har til formål at styrke beskyttelsen af LGBTI-personer mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Uden for arbejdsmarkedet vil der med lovforslaget ske en styrkelse af beskyttelsen mod forskelsbehandling og chikane på grund af seksuel orientering, og der foreslås indsat et eksplicit forbud mod forskelsbehandling på grund af kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika i lov om ligestilling af kvinder og mænd. Tilsvarende foreslås der inden for arbejdsmarkedet indsat et eksplicit forbud mod forskelsbehandling og chikane på grund af kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika. For at sikre effektive håndhævelsesmuligheder foreslås der klageadgang til Ligebehandlingsnævnet, og Institut for Menneskerettigheder får et klart mandat til at rejse sager og lave analyser på området. Forslaget indebærer endvidere en tydeliggørelse af beskyttelsen af trans- og interkønnede mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer i straffeloven. Dette gøres ved, at begreberne kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika foreslås indsat i straffelovens § 81, nr. 6, om hadforbrydelser og § 266 b, stk. 1, om hadefulde ytringer. Begreberne foreslås desuden indsat eksplicit i racediskriminationsloven, så sager om forskelsbehandling på grund af kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika fremover også vil kunne behandles som straffesager.
* * *
Lovprogrammet for folketingsåret 2020/2021 hos Statsministeriet.
* * *
Punktet i lovprogrammet skal ses i forlængelse af regeringensudspillet af 22. august 2020: “Frihed til forskellighed – styrkede rettigheder og muligheder for LGBTI-personer“.
Desværre er det ikke alle punkterne i regeringsudspillet, som har fundet vej til lovprogrammet i denne omgang – Der mangler en del pÃ¥ det familieretslige omrÃ¥de og forholdene om juridisk kønsskifte.