R 12. Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022.


Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022.
Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022.

Titel Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022
Udfærdiget
og udgivet af
Ministeren for ligestilling
Sprog Dansk
Udgivet 25. februar 2022
Antal sider 28
ISBN-13 978-87-93292-67-3

R 12 – Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022 blev offentliggjort og afgivet af ligestillingsminister Trine Bramsen (S) til Ligestillingsudvalget den 25. februar 2022 – Bilag 51. Samling 2021-22.

Perspektiv- og handlingsplan 2022 har på siderne 17 (pdf-side 21) til 19 (pdf-side 23) et særskilt kapitel om LGBT+-personer og på siderne 21 (pdf-side 25) og 22 (pdf-side 26) et kapitel om ligestilling og rettigheder globalt – inklusiv om LGBT+-personer.

Se afskrift af og video fra Folketingets forhandling den 31. marts 2022 om perspektiv- og handlingsplanen.

Herunder gengives indholdsfortegnelsen og kapitlet “Tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBT+ personer

Indholdsfortegnelse
01 Ministerens forord
03 Baggrund og vision for ligestillingsindsatsen i Danmark
05 Lige muligheder i uddannelse, arbejde og familieliv
11 Frihed og lige rettigheder for alle
17 Tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBT+ personer
21 Ligestilling og rettigheder globalt
23 Status for initiativer fra Perspektiv- og handlingsplan 2021

* * *
Tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBT+ personer

I Danmark skal alle have lige rettigheder og muligheder uanset køn, seksuel orientering og kønsidentitet. Alle skal kunne være trygge ved at være den, de er uden at skulle frygte fordomme eller homo- og transfobi.

Styrke rettigheder
Rundt om i verden er lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnedes rettigheder i de her år under pres – også her i Europa. Internationalt står Danmark derfor fortsat fast på, at retten til at være den, du er, og elske den, du vil, ikke kan gradbøjes efter kultur eller religion.

Men også i Danmark oplever LGBT+ personer ikke at kunne være dem, de er. Nogle oplever at blive udsat for vold, fordi de fx er homoseksuellen eller transkønnede. Hadforbrydelsers efterlader fysiske og psykiske mærker på den enkelte, men resulterer også i frygt og utryghed hos andre homoseksuelle og transkønnede.

I løbet af de sidste ti år er antallet af regnbuefamilier fordoblet, og den typiske regnbuefamilie er blevet større. Mange regnbuefamilier lever i en dagligdag, hvor der kan være op til fire forældre.

Der er behov for fortsat at sætte ind over for vold, diskrimination og chikanen mod LGBT+ personer, både internationalt og nationalt, og tage højde for de særlige vilkår, der kan være, når LGBT+ personer danner familier.

Øge trivsel og lige muligheder
Selvom Danmark er et land, der er kendetegnet ved, at der er plads til forskellighed, er der stadig for mange LGBT+ personer, som mistrives. Særligt transkønnede er udsatte. Mange oplever ikke at kunne være åbne om fx deres seksuelle orientering eller kønsidentitet.

Det gælder blandt unge, hvor en undersøgelse peger på, at elever med en LGBTQ+ identitet oplever en større grad af mistrivsel end andre elever. Det gælder bl.a. i forhold til ensomhed, selvskade, mobning, homofobiske og transfobiske skældsord og manglende tryghed. Særligt unge med minoritetsetnisk baggrund er i risiko for at blive udsat for negativ social kontrol og æresrelateret konflikt fra deres familie.

Der er behov for at fortsætte arbejdet for en kultur, der er fri for homo- og transfobi, og hvor den enkelte kan være sig selv – uanset om det er på arbejdspladsen, i uddannelse og idrætslivet eller i samfundet generelt.

Initiativer

Initiativer til styrkelse af indsatsen mod hadforbrydelser: Justitsministeriet forsætter i 2022 en række initiativer mod hadforbrydelser, herunder bedre oplysning om hadforbrydelser, efteruddannelse af politiet og bedre håndtering af ofre for hadforbrydelser i forbindelse med anmeldelsessituationen. Derudover er der fokus på mere viden til de anklagere, der beskæftiger sig med hadforbrydelser.

Mulighed for at dele forældreorlov mellem op til fire forældre: Folketinget behandler i 2022[1a] et lovforslag om at give LGBT+ familier mere fleksibilitet i forhold til forældreorlov, så det fra 1. januar 2024 bliver muligt i LGBT+ familier, at op til fire forældre tager del i orloven med det fælles barn. Det sker ved, at de retlige forælder – ud over at overføre forældreorlov til hinanden – også får mulighed for at overføre forældreorlov til sociale forældre, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet.

Forbedrede rettigheder for LGBT+ personer på familieområdet: Regeringens lovforslag om smidiggørelse af reglerne om medmoderskab, så medmoderskab kan registreres automatisk, om at transpersoner kan blive forældre i overensstemmelse med deres juridiske køn, og om at transpersoner lettere kan ændre fornavn, så det stemmer overens med deres kønsidentitet vedtages i 2022.[1b]

Mulighed for nyt personnummer til transkønnede: Regeringen forventer i 2022 at fremsætte lovforslag om, at børn og unge, som oplever at tilhøre det andet køn, kan få et nyt personnummer, samt at refleksionsperioden, som i dag er en betingelse for, at personer over 18 år kan få et nyt personnummer begrundet i en oplevelse af at tilhøre det andet køn, afskaffes.

Etablering af krisecenter til dobbeltminoriteter: I 2022 åbner et nyt krisecenter til minoritetsetniske LGBTI+ personer, som er udsat for fysisk og psykisk vold samt er ofre for æresrelaterede konflikter. Udover at tilbyde ophold i ind- og udslusningsboliger tilbydes beboerne rådgivning, vejledning og hjælp til at starte en selvstændig tilværelse efter endt ophold. Projektet varetages af RED Center, Als Research og Sabaah, og støttes med 5 mio. kr. i 2022.

Ny LGBT+ handlingsplan: Med finansloven for 2022 er der afsat i alt 24,8 mio.kr til en ny handlingsplan til fremme af tryghed og trivsel for LGBT+ personer i 2022- 2025. Derudover videreføres ligestillingsministerens koordinerende funktion på LGBT+ området med 3,0 mio. kr. årligt frem til udgangen af 2025. Formålet med initiativerne er at forsætte det målrettede og sammenhængende arbejde med at fremme tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBT+ personer.

Tilskud til organisationer på LGBT+ området: Med finansloven for 2022 er der afsat 2,5 mio. kr. årligt i 2022-2024 i forhøjet tilskud til LGBT+ Danmark, så de årligt modtager 4 mio. kr. til indsatsen med bl.a. at støtte, rådgive og skabe netværksmuligheder for LGBT+ personer. Desuden er der afsat 0,7 mio. kr. i 2022 og 1,2 mio. kr. i 2023 i forhøjet tilskud til Sabaah, så de årligt i perioden modtager 1,7 mio. kr. til støtte og rådgivning af minoritetsetniske LGBT+ personer og deres pårørende. Endelig er der med aftalen om reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2022-2025 afsat 0,5 mio. kr. årligt i 2022-2025 til LGBT Asylum, der rådgiver og støtter LGBT+ personer i asylsystemet med lovligt ophold.

Nyt materiale om LGBT+ elever til grundskoler og ungdomsuddannelser: Børne- og Undervisningsministeriet fortsætter i 2022 indsatsen med at udvikle inspirations- og vejledningsmateriale om fremme af LGBT+ elevers trivsel i grundskoler og ungdomsuddannelser. Der udvikles bl.a. videoer og materiale med anbefalinger til tiltag og dialogmateriale til lærere, andet pædagogisk personale og ledelse samt materialer til en elevkampagne.

Styrket vejledning og rådgivning på det familieretlige og sundhedsretlige område: Med aftalen om reserven til foranstaltninger på social-, sundhed- sog arbejdsmarkedsområdet 2022-2025 er der afsat 3,6 mio. kr. til at styrke vejledningen og den juridisk rådgivning til LGBT+ personer om familiedannelse. Der etableres blandt andet en samlet indgang til oplysning om gældende familieretlig og sundhedsretlig lovgivning i relation til familiedannelse, og LGBT+ Danmark får midler til at styrke deres rådgivningstilbud om blandt andet familieforøgelse.

Bedre sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold: Sundhedsstyrelsen igangsætter i 2022 en revision af ’Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold’ med afsæt i nyeste sundhedsfaglige viden samt patienternes og sundhedspersonernes erfaringer. Formålet er yderligere at styrke kvaliteten i det sundhedsfaglige tilbud til børn og voksne, der ønsker sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold.

Øget trivsel for LGBT+ personer i idrætsforeninger: DGI og Danmarks Idrætsforbund har modtaget tilsagn fra Kulturministeriet på i alt 1,5 mio. kr. til aktiviteter i 2021 og 2022, der kan bidrage til at fremme trivslen for LGBT+ personer i idrætsforeningerne. Aktiviteterne omfatter bl.a. udvikling af værktøjer til at arbejde med trivsel og inklusion, workshops og en kampagne, der skal skabe opmærksomhed og viden om dagsordenen i hele landet.

Undersøgelse af LGBT-personers levevilkår: VIVE offentliggør i 2022 en undersøgelse af LGBT-personers levevilkår i Danmark med særligt fokus på familiebaggrund, uddannelse, arbejdsmarked, sundhed og det sociale liv. Undersøgelsen er baseret på register- og surveydata.

Undersøgelse af muligheden for forbud mod omvendelsesterapi over for mindreårige: Ligestillingsministeren forventer i 2022 at offentliggøre en undersøgelse af muligheden for et forbud mod omvendelsesterapi over for mindreårige. Der vil bl.a. blive set på gældende ret, udenlandske erfaringer og forholdet til Danmarks internationale forpligtelser.

Undersøgelse af levevilkår og livskvalitet for LGBT+ personer i Norden, særligt ældre: Danmark og de øvrige nordiske lande har i Nordisk Ministerråd iværksat en flerårig undersøgelse af levevilkår og livskvalitet for LGBT+ personer i Norden, herunder særligt ældres møde med omsorgs- og sundhedsvæsenet.
Undersøgelsen skal bidrage til viden og præsentere konkrete anbefalinger til forbedring af ældre LGBT+ personers livskvalitet.

CASES

Inspirations- og vejledningsmateriale om LGBTI-elever til grundskoler og ungdomsuddannelser
LGBT+ elever til grundskoler og ungdomsuddannelser: Børne- og Undervisningsministeriet har fået udarbejdet et inspirations- og vejledningsmateriale til skoler og ungdomsuddannelsesinstitutioner om, hvilke udfordringer LGBTI-unge eller børn og unge af LGBTI-forældre kan møde.
Materialet sætter fokus på, hvordan ledelse, lærere og pædagogisk personale kan understøtte LGBTI-elevers trivsel og fremme åbenhed og forståelse blandt klassekammerater. Materialet ligger på emu.dk, hvor personale på grundskoler og ungdomsuddannelser og andre frit kan tilgå det.

Fakta

* * *
Note af Tina Thranesen
  1. [Retur til 1a] [Retur til 1b] Det nævnte lovforslag er L 65
    om ændring af børneloven, navneloven og forskellige andre love.
    (Smidiggørelse af registrering af medmoderskab, fastsættelse af transpersoners forældreskab og navneændring for transpersoner m.v.).
    Lovforslaget blev fremsat med baggrund i udkastet af 23. juni 2021 og de dertil indkomne høringssvar.
    Lovforslaget blev vedtaget under 3. behandlingen den 10. februar 2022.
    Lovforslag L 65 som vedtaget i pdf-format hos Folketinget, Folketingstidende. Tillæg C.

* * *
Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022 hos Ligestillingsudvalget (bilag 51) i pdf-format.
Folketingets journal vedrørende R 12 om perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022.
Folketingets ligestillingsudvalgets journal om bilag 51: Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022.
Omtale af "Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022" hos Trafikministeriet.
Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022 hos Trafikministeriet i pdf-format.
Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2022 hos Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet i pdf-format.