Karoline Vind (SF), regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, stillede den 18. februar 2020 spørgsmål om behandling af transkønnede børn på Sexologisk Klinik til Regionen Hovedstadens administration, der svarede den 8. juni 2020.
Spørgsmålet
Begrebet Rapid Onset Gender Dysphoria er så vidt jeg er oplyst et stærkt kritiseret lægefagligt begreb, med meget lidt, og ikke anerkendt forskning bag.
Hvilket videnskabeligt og lægefagligt grundlag baserer behandlerne sig på, når de rådgiver forældre til børn og unge under udredning for kønsidentitetsforhold til at forholde sig afventende, med henvisning til begrebet Rapid Onset Gender Dysphoria?
Hvilken lægefaglig uddannelse bringer psykologer ved Sexologisk klinik i stand til at vejlede børn, unge og deres forældre om endokrinologiske forhold og mulige bivirkninger ved supprimerende hormonterapi?
Hvad er de lægefaglige bevæggrunde for kun i sjældne tilfælde at tilbyde børn og unge under 15 kønsbekræftende behandling med østrogener og androgener?
- Begrebet Rapid Onset Gender Dysphoria er, så vidt jeg er oplyst, et stærkt kritiseret lægefagligt begreb, med meget lidt, og ikke anerkendt forskning bag.
Hvilket videnskabeligt og lægefagligt grundlag baserer behandlerne sig på, når de rådgiver forældre til børn og unge under udredning for kønsidentitetsforhold til at forholde sig afventende, med henvisning til begrebet Rapid Onset Gender Dysphoria?
Det bemærkes, at professionelle i sammenlignelige lande, professionelle i NGO-organisationer, som arbejder med køn og seksualitet blandt unge, transpersoner og andre i LGBT-miljøet har de samme bekymringer.
Det er ikke muligt rent lægefagligt at afgøre, hvem der vil detransitionere, eller hvem der ikke vil profitere af behandlingen i deres fremtidige liv. Der er foreløbig 5 unge (tildelt kønnet pige), som er blevet tilbudt testosteronbehandling, men som har valgt at stoppe den. At debutere i eller under puberteten og have et tildelt pigekøn forhindrer ikke de unge i at få den ønskede behandling. Behandlerne agerer i et felt, som er under konstant udvikling og det er ikke muligt at bruge den forskning, der foreligger på området, da denne nye gruppe unge ikke er med i de tidligere undersøgelser af behandling af børn og unge med kønsdysfori. Behandlerne holder sig opdateret om, hvad andre lande gør i forhold til denne behandling, hvor der ikke er undersøgelser af de langsigtede konsekvenser. De relevante familier orienteres om disse bekymringer og mulighederne for at vende tilbage til sit fødselstildelte køn, specielt når vi står overfor en ung, hvor kønsdysforien er kommet relativt hurtigt. Ved denne tilgang er det Region Hovedstadens Psykiatris ønske at tage så meget ansvar for den unge og dennes situation, som det lægefagligt er muligt i den nuværende situation.
- Hvilken lægefaglig uddannelse bringer psykologer ved Sexologisk Klinik i stand til at vejlede børn, unge og deres forældre om endokrinologiske forhold og mulige bivirkninger ved supprimerende hormonterapi?
- Hvad er de lægefaglige bevæggrunde for kun i sjældne tilfælde at tilbyde børn og unge under 15 kønsbekræftende behandling med østrogener og androgener?
* * *
Spørgsmålsoversigt hos Region Hovedstaden.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format i Region Hovedstaden.