Specialevejledninger vedr. højtspecialiserede funktioner er efter revision udgivet af Sundhedsstyrelsen den 17. april 2015.


Den 17. april 2015 udgav Sundhedsstyrelsen 33 reviderede specialevejledninger, der beskriver den specialiserede del af sygehusydelserne, de såkaldte regionsfunktioner og højtspecialiserede funktioner, som udgør omkring 10 pct. af opgaverne på sygehusene.
Fra den 1. juni 2015 til den 15. januar 2016 kan regioner og private sygehuse ansøge Sundhedsstyrelsen om at få tilladelse til at varetage regionsfunktioner og højt specialiserede funktioner.
Herefter vil Sundhedsstyrelsen vurdere ansøgningerne og træffe afgørelser.
Specialeplanen, der skal afløse den nuværende specialeplan for lands- og landsdelsfunktioner i sygehusvæsenet forventes udgivet i slutningen af 2016.

Af de 33 spceialevejledninger skal her nævnes følgende.

Specialevejledningen indeholder en kort beskrivelse af hovedopgaverne i specialet samt den faglige og organisatoriske tilrettelæggelse af specialet. Dernæst følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger til hovedfunktionsniveauet. De godkendte regions- og højt specialiserede funktioner, herunder krav og placeringer, fremgår bagerst i specialevejledningen.

Specialevejledning for psykiatri
12. marts 2015.
Følgende er højt specialiserede funktioner (Side 7):
  • Vurdering af indikation for kønsskifteoperation (50-60 pt.):
    Psykiatrisk Center København (Rigshospitalet)
Specialevejledning for gynækologi og obstetrik
22. oktober 2014.
Følgende er højt specialiserede funktioner i gynækologi (Side 8):
Specialevejledning for plastikkirurgi
27. januar 2015.
Hovedopgaver (Side 1):
  • Speciel plastikkirurgi:
    Større brandsår og større erhvervede eller traumatiske sår, rekonstruktiv mikrokirurgi, abnorm udmunding af urinrøret (hypo- og epispadi), læbe-, gumme-, ganespalter, andre medfødte misdannelser fx svære misdannelser i ansigtet og svære tilfælde af øreanomalier, kønsskiftekirurgi, tryksår ved para- og tetraplegikere, korrektion af ansigtslammelse (facialis parese), kæmpemodermærker (kongenit gigantnævus), større karmisdannelser (perifere vaskulære læsioner) samt rekonstruktioner i samarbejde med andre kirurgiske specialer efter større kræftbehandling og komplikationer/følger til andre operationer fx fedmekirurgi
Følgende er højt specialiserede funktioner (Side 7):
Speciel plastikkirurgi

* * *
Der er dermed ingen ændring vedrørende udredning og behandling af transkønnede. Det er fortsat betegnet som et højt speciale, som kun kan foretages på Sexologisk Klinik.
Tilsvarende er der ingen ændring vedrørende kønsskifteoperation, som fortsat betegnes som et højt speciale, som kun kan foretages på Rigshospsitalet. For transmænds vedkommende er der fortsat samarbejde med Universitetsklinikken i Gent, Belgien.

* * *
Meddelelse om udgivelsen af de 33 reviderede specialevejledninger hos Sundhedsstyrelsen.