Transpersoner og rygning. AIDS-Fondet tilbyder rygestopkurser i januar og februar 2017.



Bliv røgfri med et rygestopkursus for LGBTQ+'er eller personer, der lever med hiv hos AIDS-Fondet i København
Bliv røgfri med et rygestopkursus for LGBTQ+’er eller personer, der lever med hiv hos AIDS-Fondet i København
Er du transperson og overvejer du nogle former for medicinsk køns- og kropsbekræftende behandling? Her kan du læse om, hvordan rygning kan påvirke behandlingen og din generelle sundhed!

Hvordan virker rygning og køns- og kropsbekræftende behandling sammen?
Hvis du er transperson og overvejer eller planlægger én eller flere medicinske former for køns- og kropsbekræftende behandling, er det vigtigt at vide, at rygning kan påvirke både resultaterne af din køns- og kropsbekræftende behandling og dit generelle helbred.
Der findes begrænset forskning og viden på området, men vi har her samlet lidt af det, der kan være relevant for dig.

Heling efter kirurgi: Hvis du ryger har din krop op til 10 gange så svært ved at hele, som hvis du ikke ryger. Det kan betyde, at helingsprocessen efter et kirurgisk indgreb kan blive kompliceret, og risiko for ar vil derfor også være større.

Blodtilstrømning under en operation: Nikotin virker karsammentrækkende og kan derfor få blodkarrene til at trække sig sammen. Under ethvert kirurgisk indgreb er blodtilstrømning yderst vigtig men særligt under indgreb i det abdominale områder, der involverer hudlapper og brystvorter. Da karforsyning i området allerede er begrænset med dissektion af det abdominale væv og i forbindelse med at skære i områderne omkring, er maksimering af blodgennemstrømningen til vævet kritisk. Rygning kan altså forårsage karsammentrækning og herved yderligere komplicere eller øge risici ved kirurgiske indgreb.

Datoer for rygestopkurser

Kurser for LGBTQ‘er
LGBTQ-kurserne er tirsdage kl. 17.30:
d. 24/1, 31/1, 7/2, 14/2 og 28/2 2017.

Kurser for PLHIV
PLHIV-kurserne er onsdage kl. 17.30:
d. 25/1, 1/2, 8/2, 15/2 og 1/3 2017.

Fuld narkose og rygning: Inden enhver form for operation, hvor man skal i fuld narkose, bedømmes det af kirurg og narkoselæge, om det er sikkert, at være i fuld narkose. Rygning er én af flere faktorer, der medtænkes, når dette vurderes.

Nedsat virkning af østrogen: Der findes forskning om oral brug af østrogener, der viser, at, afhængig af typen og intensiteten af nikotinindtag, kan rygning reducere eller fuldstændigt annullere effekten af de oralt indtagne østrogener. Selvom forskningen ikke er udført med fokus på transpersoner og hormonbehandling, og virkningen højst sandsynligt vil variere afhængigt af det specifikke østregenpræparat, er det en vigtig overvejelse at have med, hvis man er i hormonbehandling og ryger.

Blodpropper: Kombinationen af hormonbehandling og rygning kan føre til, at blodet lettere klumper sammen, hvilket kan forårsage vævsskader og blodpropper.

Kræft: Flere studier viser, at der er en øget risiko for at udvikle flere forskellige kræftformer, hvia man indtager østrogen og samtidig ryger. Selvom forskningen ikke er udført med fokus på transpersoner og hormonbehandling, og virkningen højst sandsynligt vil variere afhængigt af det specifikke østregenpræparat, er det en vigtig overvejelse at have med, hvis man er i hormonbehandling og ryger.

Hvis du er motiveret for et rygestop, kan du herunder og her finde mere information om AIDS-Fondets rygestopkurser for LGBTQ og PLHIV.

Støtte til rygestop på et målrettet rygestopkursus for LGBTQ og PLHIV
Et rygestop er for mange en uoverskuelig og svær proces at gå igennem. Derfor kan det være en stor hjælp dels at få opbakning af et fællesskab og dels få nogle konkrete redskaber af en professionel – eksempelvis på et rygestopkursus.
På et rygestopkursus taler man om årsager til rygning, udfordringer ved rygestop og om situationer, hvor man typisk ryger. Det er derfor vigtigt, at kurset foregår i et rum og fællesskab, hvor man føler sig tryg og har lyst til og mulighed for at tale åbent om de udfordringer, man møder. Mange os LGBTQ’er og PLHIV oplever, at der kan være detaljer, erfaringer og livsudfordringer, som kan være overvældende eller utrygge for os at tale om med personer, der ikke har lignende livserfaringer.

Det kan derfor være en stor hjælp at gå på et rygestopkursus med folk, der har nogle fælles referencerammer og lignende livserfaringer og med en rygestoprådgiver, der har fået uddannelse i sundhed, trivsel og livsvilkår blandt LGBTQ og PLHIV.
Læs mere om fordelene ved et rygestopkursus målrettet LGBTQ’er og PLHIV HER.

Langt hen ad vejen vil rygestopkurset forløbe på samme måde som andre rygestopkurser, men med små og vigtige forskelle i gruppearbejdet og især i gruppediskussionerne.

Lær taktikker til at håndtere svære situationer uden rygning
Mange af os LGBTQ’er og personer, der lever med hiv, kan godt lide at ryge, når vi går i byen. Andre af os bruger rygning til at håndtere stress og svære sociale situationer. Nogle af os har oplevet stigmatisering, diskrimination, social eksklusion og ensomhed, og der kan være sociale situationer, som kan være svære at overskue. Det kan derfor være, vi, som mange andre, bruger rygning som et redskab til at være i en svær social situation, til at påvirke vores humør eller til at falde ned og slappe af, når vi har det dårligt.

På rygestopkurserne lærer du taktikker til at håndtere stress og andre svære situationer uden at ryge. Du får også nogle redskaber til at håndtere rygetrang, når den opstår.

* * *
Omtalen af rygestopkurserne hos AIDS-Fondet med link til yderligere oplysninger om kurserne.

* * *
[Pr. 15. oktober 2017 findes der ingen omtale af rygestopkurserne hos AIDS-Fondet. Tina Thranesen.]