Af Søren Laursen
Serbisk delegation søgte viden.
Nevena Petrusic [1] er Serbiens første kommissær for ligebehandling. I denne uge [2] har hun været i Danmark pÃ¥ en lille turne blandt organisationer, der arbejder med ligebehandling og ikke-diskrimination. FormÃ¥let med turen, som var arrangeret af OSCE‘s [3] sektion i Serbien, var at
indsamle viden om, hvordan NGO‘er – civilsamfundsorganisationer – kan medvirke i og bidrage til ligebehandlingsarbejdet.
De havde bedt om et møde med LGBT Danmark, hvilket vi naturligvis gerne imødekom. Så onsdag formiddag stillede en delegation bestående af kommissæren selv samt fire fra hendes stab, ligesom der var to deltagere fra OSCE. Den lille flok kom til foreningens lokaler i Nygade, hvor de blev modtaget af Søren Laursen, som viste dem ind i biblioteket.
OSCE-folkene havde før mødet sendt en oversættelse af den serbiske ligebehandlingslov, og det er bemærkelsesværdigt, at denne indeholder henvisning til såvel seksuel orientering som kønsidentitet. Det er hidtil ikke lykkedes os at få kønsidentitet ind i den danske lovgivning. De kunne da også fortælle, at det havde været en hård kamp at få disse ord med, da der havde været massiv modstand fra konservative kræfter, herunder kirken.
Den første del af mødet gik med at diskutere, hvad LGBT-begrebet egentligt dækker over. Udgangspunktet for dialogen var Den Lille Grønne om LGBT. Det blev en livlig dialog, og der er ingen tvivl om, at den forbedrede delegations forståelse. Det er vigtigt, for lovgivningen kan være nok så god, men hvis ikke den bliver bragt i anvendelse i konkrete sager, er den ligegyldig. I Danmark ser vi stor forvirring i de juridiske kredse, når det drejer sig om sager om kønsidentitet. Derfor er det vigtigt at kunne sætte ord på og skabe en grundlæggende forståelse af området.
Anden del af mødet kom til at handle om, hvilke muligheder man som NGO har for at deltage i og påvirke arbejdet på området. LGBT Danmark har gennem alle årene arbejdet aktivt med andre organisationer. Vi har nu et tæt samarbejde med blandt andet LGBT-området forud for deres udarbejdelse af en rapport om det daværende ugandiske anti-homo-lovforslag. Foreningen har ligeledes f.eks. haft lejlighed til at undervise netværket af ligebehandlingsinstitutioner i EU.
Delegationen så dog visse forskelle i situationen i Serbien og situationen i Danmark, ikke mindst deri, at LGBT-organisationerne i Serbien er ret fraktionerede, således f.eks. lesbiske og bøsser i praksis er i forskellige grupperinger.
Der var afsat halvanden time i programmet til mødet, og det var i underkanten, vi kunne sagtens have brugt mere tid. Det blev et indholdsrigt og udbytterigt møde, men delegationen skulle videre.
Delegationen medbragte blandt andet et par krus. Så når man nu som aktivist i huset drikker sin kaffe af et krus med kyrillisk skrift, er det altså en hilsen fra den Serbiske ligebehandlingskommissær som tak for, at vi tog os tid til at dele vores erfaringer med hende.
Noter af Tina Thranesen.
- [Retur] Nevena Petrusic blev født den 31. oktober 1958.
Inden hun den 5. maj 2011 blev valgt som Kommissæren til beskyttelse af ligestilling (ligebehandlingskommissær), var hun juraprofessor ved Det Juridiske Fakultet ved universitetet i Nis, nær Beograd i Serbien.
Det var også ved ved Det Juridiske Fakultet ved universitetet i Nis, hun i 1981 bestod sin juridiske kandidateksamen. Hun har en ph.d. grad og blev professor i 2006. Sideløbende har hun videreuddannet sig i flere europæiske lande og i USA, har skrevet fem juridiske lærebøger og et stort antal juridiske artikler. - [Retur] Den serbiske delegation besøgte flere organisationer i tiden fra mandag den 27. juni til fredag den 1. juli 2011.
Mødet med Søren Laursen fandt sted onsdag den 29. juni 2011 kl. 0900 til kl. 1030. - [Retur] OSCE – Organization for Security and Co-operation in Europe.
Med 56 medlemslande fra Europa, Centralasien og Nordamerika, er OSCE verdens største regionale sikkerhedsorganisation. Danmark er blandt medlemslandene.
OSCE har en bred tilgang til sikkerhed, der omfatter politisk-militære, økonomiske og miljømæssige og menneskelige aspekter. Det omhandler derfor en bred vifte af sikkerheds-relaterede problemer, herunder våbenkontrol, tillids-og sikkerhedsskabende foranstaltninger, menneskerettigheder, nationale mindretal, demokratisering, politiarbejde strategier, bekæmpelse af terrorisme og den økonomiske og miljømæssige aktiviteter.
Alle 56 deltagende stater har samme status, og beslutninger træffes ved konsensus om en politisk, men ikke juridisk bindende grundlag.
OSCE blev dannet i begyndelsen af 1970’erne, da Konferencen om Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) blev skabt for at tjene som et multilateralt forum for dialog og forhandling mellem øst og vest.