Forældet
Specialeplan 2010 for lands- og landsdelsfunktioner i sygehusvæsenet Sundhedsstyrelsen sætter rammerne for den specialiserede behandling på sygehusene i Danmark og hvilke sygehuse, der må foretage de forskellige typer af behandling.
Specialeplanen afløses den 1. juni 2017 af Specialeplan 2017.
Specialeoversigt af særlig interesse for transpersoner
Specialevejledning for psykiatri
Specialevejledning for gynækologi og obstetrik
Specialevejledning for plastikkirurgi
Specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri
Revideret specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri (version til ansøgning)
* * *
Af specialevejledningen for hvert af de 36 lægelige specialer på sygehusene fremgår Sundhedsstyrelsens anbefalinger for hovedfunktionerne i specialet samt krav til og placeringen af specialets specialfunktioner (regions- og højt specialiserede funktioner). Specialevejledningerne kan findes under hvert enkelt speciale.
Som grundlag for specialeplanlægningen er gennemført en gennemgang af hvert speciale for at opstille kravene til specialfunktioner i det pågældende speciale. Kravene ligger til grund for Sundhedsstyrelsens godkendelse af funktionerne. I alt er der på tværs af de 36 lægelige specialer på sygehusene cirka 1.100 specialfunktioner.
Placeringen af specialfunktioner og kravene til, hvordan de skal varetages, fremgår af specialevejledningerne.
Revision af specialeplan
21. januar 2014
Specialeplanen står over for revision.
Processen startede i marts 2014 og forventes afsluttet med udgangen af 2016 – udskudt til i starten af 2017.
Sundhedsstyrelsen åbner for ansøgning om specialfunktioner
1. juni 2015
Regioner og privathospitaler kan nu søge om Sundhedsstyrelsens godkendelse til at udføre specialiserede sygehusfunktioner, såkaldte specialfunktioner. Funktionerne fremgår af de nye, reviderede specialevejledninger. Regioner og privathospitaler kan søge frem til den 15. januar 2016.
Information om specialeplanlægning hos Sundhedsstyrelsen.
Specialeplanlægning. Begreber, principper og krav i pdf-format hos Sundhedsstyrelsen.
* * *
Specialevejledninger af særlig interesse for transpersoner
[Til specialeoversigten] Specialevejledning for psykiatri
13. juli 2016
Sagsnr. 4-1012-14/34
Højt specialiserede funktioner (Side 7).
De krav, som er anført for regionsfunktionsniveauet, gælder også for det højt specialiserede niveau.
Følgende er højt specialiserede funktioner:
- Vurdering af indikation for kønsskifteoperation (50-60 pt.): (Side 7, prik 4.)
Psykiatrisk Center København (Rigshospitalet)
Specialerapport for psykiatri
Version 10-10-2008
Specialerapporten er et resultat af en gennemgang af specialet foretaget af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra relevante videnskabelige og faglige selskaber, regionerne og Sundhedsstyrelsen.
Specialerapporten dannede i sin tid udgangspunkt for udarbejdelsen af specialevejledningen, men er ikke siden blevet opdateret.
1. Kort specialebeskrivelse (Side 1)
1.1.1 Nuværende overordnede specialebeskrivelse i specialevejledning fra 2001
Psykiatrien omfatter undersøgelse, behandling og forebyggelse af psykiske sygdomme hos voksne. Psykiatriens kerneområder er sindssygdomme, affektive lidelser, angst- og tvangslidelser, spiseforstyrrelser, sværere personlighedsforstyrrelser og patologiske reaktioner på ydre begivenheder.
Psykiatrien har derudover væsentlige behandlingsmæssige opgaver overfor en række andre psykiske lidelser herunder lidelser betinget af misbrug. De tilgængelige behandlingsmetoder indenfor psykiatri omfatter biologiske, psykoterapeutiske og psykosociale behandlingsmetoder. Disse behandlingsmetoder supplerer hinanden med forskellig vægtning hos den enkelte patient.
1.1.2 Generel beskrivelse af de nuværende væsentligste opgaver i specialet (de opgaver, der fylder mest i daglig klinisk praksis) (Side 1).
De psykiske sygdomme:
F60-69. Personlighedsforstyrrelser m.m.[1] (Side 2).
Gruppen omfatter meget forskellige tilstande, hvoraf en del ikke søger behandling.
Især personer med emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse ses såvel i det ambulante behandlingssystem som under indlæggelse. Disse patienter er ofte meget impulsive og har en hyppig forekomst at selvmordsforsøg og misbrug, og patienterne kan have kortvarig psykotiske episoder.
Seksuelle afvigelser (parafilier) omfatter bl.a. ekshibitionisme, pædofili og transvestisme [2]. Derudover er transseksualitet [3] omfattet af denne gruppe. En del af patienterne ønsker ikke selv behandling, men bliver tvunget til det af partner, familie eller af myndighederne.
3.1.2 Lands- og landsdelsniveau (herunder udlandsfunktioner, center-satellitaftaler og udviklingsfunktioner) Side 13 (punkt 2)).
Vurdering af transseksuelle personer med henblik på operation samt svære seksuelle forstyrrelser herunder somatisk handicappede med seksuelle problemer, seksuelle problemer i forbindelse med vold, incest og lignende varetages af Sexologisk Klinik ved Psykiatrisk Center Rigshospitalet.
7.3.2 Højt specialiserede funktioner. (Side 27 nederst)
* * *
[Til specialeoversigten] Specialevejledning for gynækologi og obstetrik
23. juni 2016
Sagsnr. 4-1012-14/7
Specialevejledningen indeholder en kort beskrivelse af hovedopgaverne i specialet samt den faglige og organisatoriske tilrettelæggelse af specialet. Dernæst følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger til hovedfunktionsniveauet. De godkendte regions- og højt specialiserede funktioner, herunder krav og placeringer, fremgår bagerst i specialevejledningen.
Specialebeskrivelse
Gynækologi omfatter forebyggelse, diagnostik og behandling af sygdomme og symptomer i de kvindelige kønsorganer, behandling af kvinder med kønshormonrelaterede sygdomme, diagnostik og behandling af infertilitet, svangerskabsforebyggelse, problemer i den tidlige graviditet og svangerskabsafbrydelse. Gynækologi omfatter endvidere diagnostik og behandling af kvinder med sygdomme, der skyldes forandringer i bækkenbund og nedre urinveje.
Obstetrik omfatter sundhedsfremme, forebyggelse, diagnostik og behandling under svangerskab, fødsel og barselsperiode. Desuden varetager specialet den prænatale genetiske rådgivning og de prænatale diagnostiske prøveudtagninger i et nært samarbejde med de genetiske centre.
Følgende er højt specialiserede funktioner i gynækologi: (Side 8).
Almen gynækologi og gynækologisk endokrinologi:
Rapport for specialet: Gynækologi og obstetrik
Version 14-08-2007
4.1.2 Lands- og landsdelsniveau (Side 8).
Gynækologi
1) Almen gynækologi og endokrinologisk gynækologi
9.4 Mulige højt specialiserede funktioner samt beskrivelse af krav til disse, herunder patientvolumen, samarbejdende afdelinger, vagtberedskab og faciliteter (Side 27)
* * *
[Til specialeoversigten] Specialevejledning for plastikkirurgi
30. marts 2016.
j.nr. 4-1012-14/33
Hovedopgaver (Side 1)
I plastikkirurgi er der følgende hovedopgaver:
Følgende er højt specialiserede funktioner: (Side 7)
Speciel plastikkirurgi
Rapport for specialet: Plastikkirurgi.
Version 04.02.08
3.1.2 Lands- og landsdelsniveau (herunder udlandsfunktioner, center-satellitaftaler og udviklingsfunktioner) (Side 12).
Kønsskifteoperation (Side 16 nederst og side 17)
Udredningen af transseksuelle foregår på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet og følger de internationale retningslinjer. Patienter der herefter indstilles til operation og godkendes af Sundhedsstyrelsen til kønsmodificierende indgreb, kan få foretaget operativ korrektion. Det drejer sig både om modifikation af kønskarakteristika fra mand-til-kvinde
og for kvinde-til-mand operationer. Der henvises 5-10 patienter med henblik på kønsskifteoperation hvert år fra Sexologisk Klinik til plastikkirurgisk afdeling på Rigshospitalet. Afdelingen har landsfunktion. Der henvises dobbelt så mange mand-til-kvinde som kvinde-til-mand patienter. Fjernelse af æggestokke og livmoder (hysterosalpingooroforektomi) foretages på gynækologisk afdeling.
Der er tale om meget komplekse forløb med teknisk krævende operationer på et beskedent antal patienter. For at dække alle aspekter og der kan foregå en løbende udvikling har plastikkirurgisk afdeling på Rigshospitalet indledt et samarbejde med Universitetsklinikken i Gent, Belgien.
I tilfælde af mand-til-kvindeændres operativt de mandlige ydre kønsorganer til kvindelige kønsorganer. Indlæggelsestid er af ca. 1 uges varighed. Indsættelse af brystproteser ved utilstrækkelig vækst af bryster efter hormonel stimulation kan eventuelt foregå på anden plastikkirurgisk afdeling. I tilfælde af kvinde-til-mand tildannes ydre kønsorganer ved mikrokirurgisk procedure. Der kræves ca. 1 uges indlæggelse.
Antallet har været relativt konstant de sidste 10 år, men sexologerne forventer, at der vil komme øget efterspørgsel efter kønsskifteoperationer. Plastikkirurgisk afdeling på Rigshospitalet samarbejder med Sexologisk Klinik om en større retrospektiv og prospektiv undersøgelse af kønsskifteopereredes fysiske og psykiske forhold.
7 Fremtidig organisering af krav og krav til specialet. (Side 25 – kun overskriften)
7.4 Højt specialiseret funktioner (Side 30).
Kønsskifteoperation:
Den egentlige udredning af transseksuelle foregår på Sexologklinikken på Rigshospitalet. Patienter som godkendes af Sundhedsstyrelsen til kønsmodificerende indgreb, kan herefter få foretaget operation.
Diagnose: Kønsskifteoperation
Diagnose Koder: F64
Specialiseret: Højt specialiseret
No. Per år: Ca. 10
Antal Steder: 1
Krav: 2 speciallæger samt 1 speciallæge under uddannelse
Plejemæssigt: Oplært i specialet og med besiddelser af specifikke kvalifikationer
Samarbejde: Urologi. Gynækologi. Sexologisk psykiatri
Assistance: Mulighed for assistance fra de ovennævnte specialer i dagtid. Mikrokirurgisk vagtfunktion.
* * *
[Til specialeoversigten] Specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri
8. september 2015
J.nr. 4-1012-14/4
Specialebeskrivelse
Børne- og ungdomspsykiatri omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling, opfølgning og rehabilitering ved psykisk sygdom hos børn og unge. De men-tale og adfærdsmæssige forstyrrelser omfatter et bredt spektrum af lidelser fra medfødte udviklingsforstyrrelser og deraf afledte adfærds- og følelses-mæssige forstyrrelser til psykiske lidelser som skizofreni, angst og depressi-on. Tillige ses hyppigt spiseforstyrrelser og tvangslidelser. De børne- og ungdomspsykiatriske lidelser optræder med baggrund i biologiske, psykolo-giske og sociale årsager ofte i forskellige kombinationer.
Specialet varetager desuden forskning, udvikling og uddannelse inden for specialets områder.
Følgende er højt specialiserede funktioner:
Dette er den første specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri, som indeholder noget om børns og unges kønsidentitet (kønsidentitetsforstyrrelse, herunder ønske om kønsskifte).
[Til specialeoversigten] Revideret specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri (version til ansøgning)
Specialebeskrivelse
Børne- og ungdomspsykiatri omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling, opfølgning og rehabilitering af mentale og adfærdsmæssige forstyrrelser og psykiske sygdomme hos børn og unge.
Specialet varetager desuden forskning, udvikling og uddannelse inden for specialets områder.
Højt specialiserede funktioner
Alle nedenstående funktioner omhandler både diagnostik og behandling.
- Svær kønsidentitetsforstyrrelse, herunder ønske om kønsskifte hos børn og unge. Udredningsforløb mv. Varetages i tæt samarbejde med pædiatri og psykiatri (sexologi).
* * *
Historik
Afløser Specialeplanen fra 2001.
- [Retur] F60-69 er fra WHO‘s klasifikationsystem, ICD-10.
- [Retur] Det er groft misvisende generelt at anføre, at transvestisme er en seksuel afvigelser.
F64.1 omhandler transvestisme og nævner specifikt, at transvestisme ikke er seksuelt begrundet.
F65.1 omhandler fetichistisk transvestisme, som er seksuelt begrundet.
Der er dermed tale to kategorier, som i rapporten blot er sammenskrevet under ét, hvilket er meget misvisende.
- [Retur] F64.0 omhandler transseksualisme.
- [Retur] Psykiatrisk Center København, hvilket reelt vil sige Sexologisk Klinik.