Den 14. november 2012 stillede Stine Brix (EL) § 20 spgsm. S 462 – Samling 2012-13 – om et er den enkelte person, som kan afgøre, om vedkommende er transkønnet, eller at det skal afgøres af læger, til sundheds- og forebyggelseminister,
Astrid Krag (SF), der svarede den 22. november 2012.
Spørgsmål
Mener ministeren, at det er den enkelte person, som kan afgøre, om vedkommende er transkønnet, eller at det skal afgøres af læger?
Svar
Det er kun den enkelte person, der kan forholde sig til spørgsmålet om egen kønsidentitet. Herunder om vedkommende identificerer sig med sit biologiske køn eller ej, og hvorvidt og i hvilken grad vedkommende ønsker at fremtræde og leve som det køn, som vedkommende identificerer sig med.
Heraf følger ikke, at den enkelte selv kan vælge, hvilken medicinsk eller anden kirurgisk behandling vedkommende skal have. Kønsmodificerende behandling kan have en række bivirkninger, og er ofte irreversibel. Som for anden behandling forudsætter det en lægefaglig vurdering at ordinere en sådan behandling. Af hensyn til de pågældende selv er det derfor vigtigt, at kønsmodificerende behandling tilrettelægges på et sundhedsfagligt forsvarligt grundlag under respekt respekt for den enkeltes overbevisning.
Jeg er bekendt med, at Sundhedsstyrelsen netop nu er i dialog med de private behandlingstilbud om, hvordan hensynet til kvalitet i behandlingen tilgodeses ikke blot på Sexologisk Klinik, men også i praksissektoren. Styrelsen vil endvidere revidere sin vejledning, så den bliver mere anvendelig også for praksissektoren. For en god ordens skyld skal jeg pointere, at styrelsen har oplyst, at den ikke har nedlagt generelt forbud mod, at transkønnede modtager hormonbehandling i praksissektoren.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgemålet og svaret hos Folketinget i pdf-format.