Titel | Transkønnethed og autismespektrumforstyrrelser. Et systematisk review. |
Forfatter | Sabrina Bruun |
Sprog | Dansk |
Udført på og udgivet af |
Aalborg Universitet |
Udgivet | 29. maj 2020 |
Antal sider | 102 |
Et systematisk review betyder forenklet, at der først foretages en kortlægning af al relevant forskning, der principielt kan være udført i hele verden, og som omhandler reviewspørgsmålet; dernæst kvalitetsvurderes denne forskning; og endelig – hvis det viser sig muligt – foretages en syntese af de relevante og kvalitetsvurderede forskningsresultater.
* * *
Rapportens konklusion
Dette speciale havde til formål at undersøge overlappet mellem transkønnethed og ASF og er udarbejdet med udgangspunkt i problemformuleringen, som lyder:
Er der en øget forekomst af autismespektrumforstyrrelser hos transkønnede personer? Og er der en øget forekomst af transkønnethed hos personer med autismespektrumforstyrrelserv?
Der er i specialet anvendt det systematiske review som metode til at afdække relevante studier, som rapporterer om disse forekomster. Litteratursøgningen identificerede 649 unikke kilder. Efter at have screenet for in- og eksklusion endte 25 studier med at blive inkluderet i reviewet.
På trods af begrænsningerne i den aktuelle litteratur om transkønnethed og transkønnethed og ASF, er der øget evidens for en overrepræsentation af en samtidig forekomst af transkønnethed og transkønnethed og ASF i forhold til, hvad der ville forventes ved tilfældigheder baseret på den estimerede udbredelse af begge tilstande i den generelle befolkning.
På tværs af studierne blev der rapporteret om en forekomst af transkønnethed og ASF blandt transkønnede personer på mellem 0,69 % op til 26 %, samt en forekomst af transkønnede identiteter blandt personer med transkønnethed og ASF på op til 21,5 %. Det kan derfor med forsigtighed konkluderes, at et overlap mellem transkønnethed og transkønnethed og ASF forekommer relativt hyppigt. Variationen i prævalensangivelserne kan være som følge af forskelle i undersøgelsesgrupperne og forskellige afgræsninger af transkønnethed.
På nuværende tidspunkt er der ikke evidens for specifikke faktorer, der kan være involveret i den samtidige forekomst, og de ætiologiske faktorer, der foreslås, er spekulative. Det er plausibelt, at ikke kun én hypotese, men adskillige foreslåede hypoteser spiller en rolle i den samtidige forekomst af transkønnethed og ASF og transkønnethed.
Den samtidige forekomst af transkønnethed og ASF og transkønnethed har flere implikationer for praksis – både med hensyn til mentalt helbred i denne population, og derudover er assessment og behandling af transkønnede individer, som er diagnosticeret med transkønnethed og ASF, højst sandsynligt mere komplekst. En individualiseret tilgang er muligvis den bedste praksis, da transkønnethed og ASF netop er en meget heterogen gruppe af lidelser. Individer med transkønnethed og ASF bør imidlertid have samme rettigheder som andre individer med hensyn til passende behandling af kønsrelaterede anliggender. Der er stadig meget på området, der kan afdækkes, og videre forskning er nødvendigt for at forbedre vores forståelse af den samtidige forekomst og for at kunne være i stand til at give optimal støtte og behandling til denne population.
* * *
Rapporten hos Aarhus universitet.
Autismespektrumforstyrrelser hos børn og unge hos sundhed.dk for uddybende viden om transkønnethed og ASF.