Vibe Grevsens indtryk fra Sexologisk Kliniks 25-års jubilæumsarrangement den 1. april 2011 og talen til Sexologisk Klinik, der ikke blev holdt.


Preben Hertoft
Preben Hertoft
Af Vibe Grevsen
Kære alle,

LGBT Danmark var repræsenteret ved Sexologisk Kliniks 25 års jubilæum af David Zennaro, Malene Andreasen, Tina Thranesen og undertegnede. Derudover deltog Lisbeth Merete, Pia Struck og journalisterne Freddy og Charlotte fra Modkraft. Malene Andreasen havde
til anledningen fået fremstillet foldere og klistermærker for STP2012 (stop sygeliggørelsen af transkønnede), som hun delte ud og hun udstyrede os med navneskilte med STP2012 logoet.

Vi afleverede på vegne af LGBT Danmark en stor buket blomster med signalfarverne gul, blå og rød sammen med en opfordring om, at indgå en dialog med henblik på en mere farvestrålende fremtid. På baggrund af oplysninger fra Sundhedsstyrelsen måtte vi holde os til 60 blomster, hvoraf kun fire var blå og to røde og så er der endda snydt lidt. Ifølge styrelsen gives der nemlig operationstilladelse til 4 transmænd og 1,3 transkvinder årligt (1).
Desværre fik jeg ikke mulighed for at fremføre vores tale til klinikken, men der blev taget billeder af Ellids Kristensen og jeg ved overrækkelsen.
Under receptionen fik jeg lejlighed til at netværke med et stort antal mennesker og fik afleveret en god portion visitkort. Der blev også skrevet hilsner i gæstebogen. Alt i alt et spændende arrangement, som forhåbentlig kan være med til at der bliver mere gensidig dialog i fremtiden.

Malene Andreasen, Vibe Grevsen og Davis Zennaro
Malene Andreasen, Vibe Grevsen og Davis Zennaro
Især var det positivt at overvære Preben Hertofts indlæg, hvor han bl.a. sagde, at målet med den terapeutiske proces var at hjælpe den enkelte til større erkendelse og at det også var noget han selv havde fået utroligt meget ud af. Han lagde vægt på, at det styrende måtte være den enkeltes egne valg uden dog at omtale transkønnede direkte. Vi fik efterfølgende en god sludder, hvor han udtrykte, at han var rigtig glad for at se os og at han nød den menneskelige forskellighed. Bestemt en meget sympatisk person.

Sexologisk Klinik havde udgivet en jubilæumsbog, hvor de beskriver klinikkens historie og arbejdsomrÃ¥de. En god overraskelse var publikationslisten, der faktisk indeholder ti bachelor- og kandidatprojekter omkring transkønnede og oplysningen om, at klinikken er i gang med en undersøgelse af de personer, der er opereret i perioden 1978 – 2010. Jeg vil i nær fremtid kontakte Rikke Kildevæld Simonsen, der er projektansvarlig for undersøgelsen, med henblik pÃ¥ nærmere oplysninger og eventuel mulighed for at bidrage med vores perspektiver.

En anden vigtig oplysning, der signalerer at flere mennesker idag begynder at stå ved deres kønsvariation er, at antallet af henvisninger på grund af kønsmistrivsel er stigende således, at der i 2010 blev henvist 60 biologiske mænd og 30 biologiske kvinder imod de tidligere oplyste 50-60 personer totalt (2).

Dermed er anddelen af henviste biologiske kvinder, der opnår tilladelse til kønskorrektion 13% (1 pr. 7.5) og anddelen af henviste biologiske mænd, der opnår tilladelse til kønskorrektion er nu 2% (1 pr. 45).

kh
Vibe Grevsen.

Annamaria Giraldi.
Annamaria Giraldi.
Kilder:
  1. [Retur] Jens Kristian Villadsen. Besvarelse af LGBT Danmarks henvendelse vedrørende ligestillingsproblemer for transseksuelle, j.nr. 7-609-63/JKV. Sundhedsstyrelsens Tilsyn, 14. september 2010. URL:
    http://www.ft.dk/samling/20091/almdel/suu/spm/775/svar/739546/890990.pdf
    [Spgsm. 775 af 19. august 2010 til indenrigs- og sundhedsministeren, Sundhedsudvalget, bilag 466, om at kommentere det åbne brev af 16. august 2010 fra LGBT Danmark til Sundhedsstyrelsen om ligestillingsproblemer for transseksuelle. Svar 17. september 2010. Tina Thranesen.]
  2. [Retur] Ellids Kristensen, Annamaria Giraldi red. 25 år med Sexologisk Klinik. Sexologisk Klinik, Psykiatrisk Center København, 2011. s. 35.

Talen, der ikke blev holdt.
Vibe Grevsen havde skrevet en tale til Sexologisk Klinik i anledning af klinikkens 25-års jubilæum den 1. april 2011. Imidlertid blev der ikke lejlighed til at holde den. Talen bringes herunder.

København, 1. april 2011

Kære Sexologisk Klinik,

Vibe Grevsen og Lisbeth Merete.
Vibe Grevsen og Lisbeth Merete.
LGBT Danmark vil gerne have lov at ønske jer tillykke med de 25 år.

Det er en ære at få lov at være i så fint selskab i dag og det har været spændende at høre om klinikkens tilblivelse i firserne. Meget er sket siden da. Samfundet har ændret sig og der er i dag større åbenhed og accept af naturens mangfoldighed.

2011 er et særligt år. Det er i år 30 år siden, at homoseksualitet blev fjernet fra sygdomslisterne, men også for de transkønnede er 2011 et særligt år.

Det er året, hvor 120 personer for første gang samledes på Christiansborg for at drøfte transkønnedes vilkår. Det er året, hvor et stort fagforbund, Dansk Sygeplejeråd, første gang aktivt udtrykte støtte til transkønnede på arbejdsmarkedet. Det er året, hvor en dansk virksomhed, DSB, for første gang er nomineret til Institut for Menneskerettigheders mangfoldighedspris bl.a. for deres arbejde med ligestilling af LGBT personer. Og det er året, hvor kommunale sagsbehandlere er blevet pålagt at respektere transkønnedes
identitet i deres journalføring.

Ellids Kristensen.
Ellids Kristensen.
Endelig er 2011 året, hvor Sundhedsstyrelsen påbegynder revision af vejledningen omkring kønskorrigerende behandling og året, hvor WPATH udsender den kommende version af Standards of Care med en stærk opfordring til ikke længere at betragte kønslig variation som et psykiatrisk problem.

Også på Sexologisk Klinik sker der noget. Klinikken har således erklæret at de mener alle myndige mennesker skal have ret til frit at vælge fornavn. For halvandet år siden krævede dette mindst et års udredning. Den seneste melding vi har fået er fra en transkønnet, der kom igennem på kun ti måneder. Det vidner om en øget accept og forståelse.

Det siges, at blomster har en positiv effekt på parforhold, der er lidt trængte. LGBT Danmark vil derfor gerne overrække klinikken en stor buket blomster, 60 af slagsen som symbol på de transkønnede, der årligt henvender sig til klinikken. Vi ville gerne have gjort buketten mere farvestrålende, men må desværre nøjes med fire blå og to røde blomster for de mænd og kvinder, der årligt får tilladelse til operation. Vi har været nødt til at snyde lidt da kun 1,3 kvinde i gennemsnit opnår tilladelsen årligt.

På vegne af Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner vil jeg hermed ønske Sexologisk Klinik og de personer stedet har hjulpet et stort tillykke med de 25 år.

Med venlig hilsen.